Gå til innhold
Din handlekurv er tom

Din handlekurv er tom

  • Fri frakt for bestilling over kr 199,-
  • Rask leverering

Spiret, glutenfri granola


Spiret bokhvete får god smak og fin crunch når den ristes i ovnen. Å lage frokostblanding er en fin måte å rense kjøkkenskapet på. Bytt ut frø, nøtter og tørket frukt med det du tilfeldigvis har i matskapet.

cirka 2 liter

500 g spiret bokhvete

1 dl linfrø

1 ss malt kanel

2 ss nypeskallmel

2 krm salt

3 dl nøtter og frø (f.eks. hasselnøtter, mandler, solsikkefrø, gresskarfrø)

1 dl kokosolje

1,5 dl flytende honning

1 dl kokoschips

1,5 dl tørket frukt (f.eks. morbær, tørkede tranebær, blåbær eller gojibær).

 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 175 grader. Bland spiret bokhvete, linfrø, kanel, nypeskallmel, salt, nøtter og frø i en stor bolle. Varm opp kokosoljen slik at den blir flytende, og bland oljen med honning. Hell honningoljen over grynblandingen. Elt godt sammen med hendene. Hell blandingen ut på bakepapir på en plate. Sett nederst i ovnen i 20-30 minutter. Rør om etter halv tid. Pass på mot slutten slik at det ikke brennes. Ta ut og la kjølne. Bland inn kokoschips og tørket frukt.

Slik spirer du bokhvete

Bokhvete er supre nybegynnerspirer, og får en fin nøtteaktig smak når de spirer. Frøene gir umiddelbar avkastning, for små søte haler vokser ut på bare ett døgn. Det er lett å tro at bokhvete har noe med hvete å gjøre, men bokhvete er en urt som overhode ikke er i slekt med kornslaget hvete. Derfor er det også helt glutenfritt. Velg hel bokhvete når du skal spire. Hel bokhvete er nesten alltid uten skall, og det er den typen som skal benyttes.

Slik gjør du:

Legg først bokhvete i en sil eller et dørslag, og skyll i rennende varmt vann i ca. 30 sekunder.

Skyll så direkte i kaldt vann i ca. 2 minutter. Legg grynene i en bolle, og fyll på med kaldt vann, minst tre ganger så mye som volumet av frø. La dem ligge over natten.

Etter bløtleggingen skal frøene skylles godt under rennende, kaldt vann. Vend forsiktig rundt, og sørg for at den glatte, geleaktige hinnen rundt kornet blir helt skylt bort. La så frøene ligge i dørslaget under hele spireprosessen. Oppbevar denne over en bolle slik at vannet kan renne av. Dekk dørslaget med et kjelelokk eller et kjøkkenhåndkle.

Skyll så minst to ganger i døgnet, og skyll godt siden det dannes ny gele rundt frøene etter som de spirer. Ikke rør eller rist for mye under spiringen. Da kan grynene ødelegges.

Etter ca. to døgn, eller når bokhveten har fått små haler i omtrent sammen lengde som selve grynet, er de klare for å benyttes.

Oppskrift: Lina Wallentinson

 

Varen er lagt i handlekurven