C-vitamin

C-vitamin: Hvor finner du det og hvorfor trenger du det?

Les om C-vitamin

Les mer

Vårt kanskje mest kjente vitamin finnes først og fremst i grønnsaker, frukt og bær – ikke minst i sitrusfrukter! C-vitamin hjelper oss blant annet til at immunsystemet vårt virker som det skal.


Til forskjell fra mange andre dyr kan ikke mennesket danne C-vitamin i kroppen. Det betyr at vi må få det i oss gjennom maten. Når vitaminet først er i kroppen kan vi bevare det der i cirka tre måneder. Det meste av C-vitaminet finnes i muskler og blod. Høyest konsentrasjon av C-vitamin finnes i binyrene, hjernen og i øynene.


Voksne får i seg dagsbehovet av C-vitamin gjennom å spise for eksempel en halv paprika eller en stor appelsin. Vi trenger ikke bekymre oss for overdosering, for C-vitamin er vannløselig og overskuddet følger med urinen ut av kroppen.Hvorfor trenger vi C-vitamin?

C-vitamin går også under navnet askorbinsyre, og er et antioksidant som bidrar til å beskytte cellene fra oksidativt stress. Kroppen produserer selv en rekke enzymer som fungerer som antioksidanter, mens andre – som C-vitamin –  tilføres via kosten. Deres funksjon er å nøytralisere de frie radikalene og dermed motvirke celleskader.


C-vitamin har en mengde funksjoner i kroppen og bidrar til:


-å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intensiv fysisk trening

-normal kollagendannelse, som har betydning for normale funksjoner i blodkar, benbygning, bruskvev, tannkjøtt, hud og tenner

-normal energiomsetning

-nervesystemets normale funksjon

-immunsystemets normale funksjon

-å beskytte cellene mot oksidativt stress

-å redusere trøtthet og utmattelse

-å gjenoppbygge den reduserte formen av E-vitamin

-å øke jernopptaket.Medvirker til normal kollagendannelse

En viktig funksjon hos C-vitamin er at det hjelper til med å opprettholde en normal dannelse av kollagen. Kollagen er den viktigste komponenten for dannelse av mange typer vev i kroppen, for eksempel ben, hud, tenner og blodkar.


Gode kilder til C-vitamin

Mat som inneholder mye C-vitamin er i særdeleshet sitrusfrukter, som appelsin og sitron, samt de fleste ferske grønnsaker og bær. Noen flere eksempler på ekstra C-vitaminrike matvarer er nyper, chili, paprika, persille, grønnkål, rosenkål, brokkoli, solbær, jordbær, multer samt også poteter.


Husk at!

C-vitamin er følsom for varme, og vitaminmengden reduseres hvis maten holdes varm lenge eller varmes opp flere ganger. Ettersom C-vitamin bidrar til å øke jernopptaket, er det bra å spise C-vitamin samtidig med et jernrikt måltid, for eksempel blodpudding.