Snorkestopp

Snorkestopp

Lei av å dytte til partneren din om natten, eller lider du selv av forstyrret søvn og pustebesvær? Da er det på tide å få slutt på snorkingen.

Les mer

Lei av å dytte til partneren din om natten, eller lider du selv av forstyrret søvn og pustebesvær? Da er det på tide å få slutt på snorkingen.


Snorking forstyrrer ikke bare den som blir tvunget til å høre på, men er også til stort besvær for den som snorker; med redusert søvnkvalitet, tørr hals og munn. Snorking kan også føre til alvorligere helseproblemer. Omtrent 10 prosent av alle som snorker rammes av korte pustestopp, såkalt søvnapné. Som ved snorking slapper musklene av, men ved søvnapné tettes luftveiene fullstendig til slik at pustingen hindres. Det finnes studier som viser at oksygenmangelen som oppstår ved søvnapné kan settes i forbindelse med en rekke følgesykdommer, som f.eks. høyt blodtrykk og større risiko for hjerteinfarkt.Viktig med utredning

Marie Marklund er lektor ved institutt for odontologi i Umeå. For 30 år siden var hun en av de første forskerne i verden som, uavhengig av hverandre, utviklet en behandling av snorking og søvnapné ved hjelp av en tanninnretning som gir frie luftveier under søvn.


– Har du store problemer med snorking er mitt beste råd å få gjort en søvnapnéutredning. Det er mange som er uvitende til at de har søvnapné, og det er store mørketall over dem som ikke får behandling, forteller Marie.Allmenne helsetips gjelder

Lider man av lett snorking finnes det en del råd som fungerer, men har du sterk snorking og søvnapné hjelper sjelden enklere selvhjelpsmidler, mener Marie Marklund. Allmenne helsetips om å holde vekten, bevege seg, slutte å røyke og ikke drikke alkohol på kvelden, kan likevel motvirke snorking.


­– Det er også viktig med god søvnhygiene; å sove regelmessig og ikke være for trøtt når du sovner. Jo trøttere du er, desto større er risikoen for å snorke, sier Marie.Trange luftveier

Ofte kan snorking komme av at det er trangt i nesen. På apoteket får du kjøpt et neseplaster og en neseutvider for å utvide trange luftveier. Neseutvideren er en slags myk plastsak som settes fast på nesen. Det kan føles uvant i begynnelsen, men det pleier å gå greit å bruke den etter en liten tilvenningsperiode. Er det svært trangt i nesen, kan legen skrive ut en resept på en spesiell nesespray som utvider. Er det svært trangt, kan det være aktuelt å diskutere en operasjon i nesen.Biteskinne mot snorking

Legen kan også foreslå et oralt apparat, en slags biteskinne som skyver fram underkjeven, slik at det blir vanskeligere å snorke. Denne pleier også å minske pustestoppene.


– Et oralt apparat kan benyttes av alle som har problemer med snorking, men det er kanskje først og fremst for dem som har medisinske plager med søvnapné. I slike tilfeller kan du få den subsidiert via legen din, forteller Marie Marklund.Sovestillingen spiller en rolle

De fleste som snorker synes at problemet blir merkbart verre hvis de sover på ryggen. Å øve seg på å sove på siden kan derfor hjelpe. Det finnes fortsatt puter som spennes fast på ryggen for å forhindre at man faller tilbake på rygg, men utviklingen går framover, forteller Marie:


– Det siste innen behandling for snorking er en posisjonstrener som får deg til å sove på siden, og dermed snorke mindre enn om du ligger på rygg. Dette foregår ikke slik som ved gammeldags metoder, som å sy fast en tennisball i pysjamasen eller å ha en ryggsekk i sengen, men er en liten datamaskin som gir et signal når du faller over på rygg. Den kalles Night Balance, og er en nederlandsk oppfinnelse som ble lansert på et stort søvnmøte i Gøteborg i mai. Den er nå i ferd med å rulles ut i Norge, og er svært effektiv.


Mer vanlig blant menn

Både snorking og søvnapné er mest vanlig blant menn. Det kan komme av at kvinner og menn har ulik svelgefysiologi, men forskere tror også at det kan være slik at kvinner har en hormonell beskyttelse mot snorking. Dette er noe man tror siden snorking hos kvinner blir mer vanlig etter menopausen, når det kvinnelige kjønnshormonet progesteron reduseres.

Relaterte kategorier