Slik unngår du mageproblemer i ferien

Slik unngår du mageproblemer i ferien

Lite kan ødelegge ferien som mageproblemer. Selv om det ikke er uvanlig å oppleve dette på ferie, er oppblåst og treg mage faktisk mer vanlig enn det motsatte. Her er tipsene som lindrer ferieforstoppelse.

Les mer

På ferie vil vi gjerne unne oss litt ekstra godt. Både fet, salt og grillet mat, samt ett og annet glass vin glir lett ned. Vi reiser også ofte til et nytt miljø og kanskje til et annet land med en annen bakterieflora, og vi rekker å få i oss litt godteri fra taxfreen på veien. Med det i tankene, er det er kanskje ikke så rart at magen krangler.

Mange synes også at det er ubehagelig å gå på offentlige toaletter og holder seg istedenfor å gå på do andre steder enn hjemme. Dette gjør problemene enda verre fordi hvis man ignorerer behovet for å gå på do, kan det forstyrre den naturlige tømmerefleksen.


Hvert femte rammes

Hver femte person lider av hard mage og forstoppelse - og på ferie øker antallet. En normalt fungerende tarm skal tømmes lett uten anstrengelse 1-3 ganger om dagen. Men har man hard mage er ofte selve tømmingen en plagsom og vond affære. Ofte tømmes derfor tarmen ikke helt, noe som kan medføre at matrester samles opp og begynner å gjære og råtne i tarmen. En oppblåst og forstoppet mage kan gi et stort ubehag, og er et problem som bør løses rask.


Hold magen i form

En god nyhet er at det finnes mange naturlige hjelpemidler for deg som vil slippe mageproblemer i sommer. Det beste tipset er å forbygge problemet ved å holde magen i god form ved hjelp av fiber.

Fiberrike frukter som fiken, tamarind, rabarbra og dadler fremmer tarmbevegelsene og sørger for at magen holder et bra arbeidstempo. Å tilsette fiberrike frukter for å motvirke forstoppelse, er ikke vanedannende for tarmen slik som mange legemidler er.

Det finnes også reseptfrie tyggeterninger eller tabletter med frukt og fiber som gir effekt innen seks til åtte timer. Det beste er å ta de før du legger deg, så kan du våkne opp neste morgen og gå på do som normalt.

Kiselgel som Silicea Mage-Tarm Gel, er kjent for å motvirke akutte og kroniske mageproblemer. Geleen fungerer som en svamp som suger opp uønskede stoffer i tarmen og fører de ut med avføringen.

Tips mot treg mage

Det finnes en rekke matvarer som setter fart på tarmen og kan hjelpe til med å løse opp harde mager.

Vann er avgjørende ved forstoppelse.

Fiberrike bær og grønnsaker, quinoa, fullkornris, havregryn og bokhvete holder tarmen i gang.

Prøv å starte måltidene med ananas som inneholder enzymer som hjelper fordøyelsen.

Svisker er det mest kjente kjerringrådet for å få fart på magen – og det brukes ennå.

Kaffedrikkere kan glede seg over at kaffe er et kjent avføringsmiddel.


Unngå dette ved forstoppelse

Bevegelse er nødvendig for å massere de indre organene og tarmen.

Vanndrivende alkohol kan tøke ut tarmen.

Hvit ris som er forstoppende.

Fritert mat som det er vanskelig å bryte ned.

Umodne bananer inneholder stoffer som kan forsinke passeringen gjennom tarmen.

Proteinrike melkeprodukter som melk, yoghurt, ost, keso og kvarg.

Svart te er vanndrivende og har også en forstoppende effekt.