Hvorfor du bør spise nok D-vitamin
Vi går mot mørkere tider. Jo mindre sollys vi får på kroppen, desto viktigere er det å tilføre D-vitamin gjennom det vi spiser, via tilskudd eller andre næringsmidler.
EUs forskningsråd har erklært de seks hovedfunksjonene som D-vitamin har for kropp og helse:
1. D-vitamin bidrar til at immunsystemets opprettholder sin normale funksjon
2. D-vitamin bidrar til å opprettholde en normal beinbygning
3. D-vitamin bidrar til å opprettholde en normal muskelfunksjon
4. D-vitamin bidrar til å opprettholde friske tenner
5. D-vitamin bidrar til å opprettholde normale kalsiumnivåer i blodet
6. D-vitamin har en rolle i celledelingsprosessen
Den viktigste kilden til D-vitamin er sollyset. Når huden vår eksponeres for tilstrekkelig sterke UV-stråler, så lager huden D-vitaminer. Om sommeren er det enkelt å få dekket dette behovet, hvis ansiktet og armene er eksponert for sol i 10 minutter 2-3 dager i uken. I vinterhalvåret derimot, fra september til april, er ikke sola i Norge sterk nok, så da er vi avhengige av å få i oss nok D-vitamin fra kosten. En god huskeregel er å ta tilskudd med D-vitamin i alle måneder med "r" i seg.