Nordmenn lider av søvnmangel

Irritasjon, stress og hodepine - kan det være søvnmangel?

Les mer

Nå har Life sluppet sin årlige rapport, Helsebarometeret, som undersøker nordmenns syn på helse i ulike kategorier. I årets utgave får vi blant annet et innblikk i hvordan det siste året har påvirket nordmenns søvnvaner. Majoriteten oppgir at de har lidd av søvnmangel i løpet av de siste 12 månedene. Life har sett nærmere på hvilke effekter søvnmangel gir og deler sine fem beste tips til bedre søvn.


Helsebarometeret viser at så mye som 61 prosent av nordmenn har lidd av søvnmangel i løpet av de siste 12 månedene. Verst rammet er aldersgruppen 41-50 år, der mer enn seks av ti har opplevd søvnmangel. Hvilke effekter har søvnmangel egentlig på nordmenn? I tillegg til at de fleste føler seg trøttere enn vanlig, sier hele 38 prosent at de blir mer lettirriterte. Undersøkelsen viser også at vanlige effekter er at man får vanskeligere for å konsentrere seg, blir mer stresset og får hodepine.


- At en stor majoritet av nordmenn har opplevd søvnmangel det siste året, er selvfølgelig ikke et morsomt positivt resultat. Dessverre er det vanlig at søvnen blir påvirket når man føler seg urolig eller har mange tanker som snurrer rundt i hodet. Heldigvis finnes det knep du kan bruke for å oppnå bedre søvn. Hos Life hjelper vi deg mer enn gjerne til med å finne riktige produkter som kan fungere for deg – og gir tips for bedre søvn, sier Natacha, helserådgiver hos Life.


Søvn er en viktig gjenopprettingsprosess og en utrolig viktig faktor for at kroppen og hjernen skal få hvile og hente seg inn igjen. Det er også under søvn at vi bearbeider alle inntrykkene vi utsettes for. Hvis du får en god natts søvn, blir det dessuten enklere å takle stressende situasjoner. Søvnmangel har derimot negativ innvirkning på ulike prosesser i kroppen, inkludert immunfunksjon, reproduksjon, hormonbalanse, humørregulering, hukommelse og appetitt. Hvis du har problemer med søvnen, finnes det knep du kan prøve.


Lifes fem tips til bedre søvn


1. Kosttilskudd eller kveldste

Noen næringsstoffer, planteekstrakter eller urter kan ha en beroligende effekt, noe som igjen påvirker søvnen positivt. Noen av disse stoffene er ashwagandha , vitamin B , safran, kamille, sitronmelisse eller magnesium. Visste du for eksempel at magnesium har en avslappende effekt på både kropp og sinn og dermed kan bidra til bedre søvn?


2. Mosjonere og trene i løpet av dagen

Du sovner lettere om kvelden og får bedre søvnkvalitet ved regelmessig trening. Derimot er det viktig at du ikke trener for sent på kvelden og utsettes for blå LED-lamper på treningsstudioet. Det absolutt beste er å trene utendørs om morgenen, slik at du får tidlig soleksponering. Det gjør at søvnhormonet melatonin undertrykkes og kortisolnivåene økes, noe som gir en naturlig energiboost.


3. Sov i mørket

Å sove i mørket er et av de enkleste og mest effektive tipsene for en god natts søvn. Helst skal det være så mørkt at du ikke kan se hånden din foran ansiktet. Dette er bra ettersom hormonene som regulerer våkenhet og søvn i stor grad styres av tilstedeværelse og fravær av lys.


4. Avslappende aktivitet

Det er ingen god idé å lese på telefonen rett før du sovner. Det blå lyset fra skjermen forstyrrer produksjonen av melatonin, som har en søvndyssende effekt. Prøv derfor i stedet å finne en avslappende aktivitet før leggetid. Les en bok, hør på en rolig podkast eller mediter. Prøv deg frem for å finne ut hva som passer for deg!


5. Reduser koffeininntaket

Uansett når du konsumerer koffein, vil det svekke søvnkvaliteten og øke tiden det tar for deg å sovne. Selv om alle er følsomme for koffein og effekten avtar i løpet av dagen, påvirkes søvnmønsteret ditt negativt. Prøv derfor å redusere koffeininntaket eller slutt helt. En god regel er å prøve å unngå koffein helt etter klokken 14.00.


Les Helsebarometeret 2022 her.