Balansekunstneren

Balansekunstneren

– Alt handler om å finne den rette balansen, sier Henriette Lien (45), profilert programleder i tv og radio, yogainstruktør og tidligere danser og skuespiller. Selv finner hun lykke i å gjøre ingenting.

Les mer


Hun har akkurat kommet tilbake fra en yogaworkshop i London, byen hun flyttet til da hun som skoletrøtt 16-åring bestemte seg for å satse på en dansekarriere. Henriette Lien har nemlig alltid gått sine egne veier og har tenkt å fortsette med det. Men selv om livet blir til mens hun går, og hun fryktløs sier ja til nye utfordringer, er det én ting som overskygger alt annet: det å være tro mot seg selv.


Årene i London

– Jeg er grunnleggende uredd av meg, men med alderen tenker jeg mer på konsekvensene av valgene mine enn jeg gjorde da jeg var 16. Men fremdeles er det sånn at livet mitt berikes når jeg våger meg inn i det nye og ukjente, sier hun.


Nettopp det å gjøre nye ting er noe av drivkraften i Henriettes liv. Årene i London med hardt arbeid, masse trening og en god porsjon jerndisiplin, gjorde henne til en dyktig og ettertraktet danser i inn- og utland.


 Det ble roller i Guys & Dolls, Robin Hood, Crazy for you og Cabaret, og hovedrolle i musikalen Chicago på Oslo Nye Teater som ett av mange høydepunkt. Men det var først da hun sjekket inn på Hotel Cæsar, en norsk såpeseriesuksess uten sidestykke, at hun ble allemannseie.


– Tiden som Ninni Anker-Hansen i Hotel Cæsar er et veldig avsluttet kapittel. Det var en jobb som andre jobber, med fordeler og ulemper, sier hun – og har dermed sagt det hun vil si om den saken.


Yoga har blitt en viktig del av livet hennes

Etter hotel Cæsar tok livet nye retninger, hele tiden med den underliggende drivkraften om å våge det nye. Som å takke ja til en rolle i situasjonskomedien Hos Martin, være programleder på tv, blant annet for Fangene på fortet, Dansefeber og So You Think You Can Dance, så videre til Radio Norge som programleder i Morgenklubben med Loven & co. Og yoga, som har blitt en viktig del av livet hennes.


– Da jeg ga meg som danser, fylte yogaen et tomrom. Til å begynne med handlet det mye om yogaens fysiske utfordring. Nå har jeg drevet med yoga i 12 år, og for hver dag blir yogaens mentale del viktigere for meg. På matten stopper tiden litt opp. Jeg fokuserer på pusten og følelsen, ikke på å prestere eller være noe for andre. Mange av posisjonene er vanskelige, ubehagelige, men det å klare å puste seg igjennom øvelsene, uten å være dømmende, gir en indre styrke som du tar med deg til andre utfordringer i livet.


Mene godt om seg selv

Henriette har aldri brydd seg særlig mye om hva andre tenker om henne, men er desto mer opptatt av at hun skal mene godt om seg selv.


– Mange av oss tar valg basert på hva andre mener, ikke hva vi selv ønsker. Men hvorfor skal du leve livet ditt ut i fra hva andre mener er rett for deg? Jeg er ikke villig til å forandre meg for å tekkes omverdenen, slår hun fast.


– Hva er lykke for deg?
– Å ha tid, somletid i en travel hverdag. Jeg prioriterer veldig strengt for å kunne være herre over egen tid. Da er jeg et bedre medmenneske, en bedre mor, venn, kjæreste. Jeg har tro på at vi aktivt kan velge å være lykkelige ved å være oppmerksomme på de gylne øyeblikkene. Hemmeligheten ligger i det å nyte livet underveis – samtidig som du driver med hverdagens små og store gjøremål. For noen gir det kanskje lykke å signalisere at de er veldig travle. Jeg, derimot, setter pris på å gjøre ingenting, sier hun, og legger til at vi har godt av å stoppe litt opp, slå av mobilen, sette oss ned.
– Selv er jeg avhengig av å kunne sitte og glo, det er da kreativiteten kommer til overflaten. Det er i stillheten magien skjer. For meg. Det betyr ikke at stillheten er riktig for alle andre.


Henriettes livsfilosofi

Essensen av Henriettes livsfilosofi er at vi alle må finne vår egen vei. Er du tro mot deg selv, finner du både pågangsmot og balanse i en støyende og hektisk hverdag.
– Det er ikke noe egoistisk i det å være seg selv, hva det enn måtte innebære for den enkelte. Du kan være deg selv og fortsatt være empatisk og ta hensyn.


Henriette Lien har ikke for vane å utbrodere privatlivet sitt i offentlighet, men da hun oppdaget en kul i brystet, valgte hun å dele det med sine 12 500 følgere på Instagram.
– Kulen var godartet, men like fullt en påminnelse om livets sårbarhet og viktigheten av å ta vare på oss selv. Det gjelder både kropp og sjel, også med tanke på hvordan du ser på deg selv, hvilke ord du bruker for å definere deg selv. Sårbarheten kan jeg kjenne på hver dag, den er en del av livets kontinuerlige balanseøvelse.


Henriettes økotips

Henriette Lien lever et travelt liv mellom jobben som programleder i Morgenklubben med Loven & co, jobben som yogainstruktør, familieliv og en rekke andre prosjekter, blant annet som instruktør på yogareiser og retreats. Og hun kaller seg selv en økologisk freak.


– Ligger det noe økologisk ved siden av det du hadde tenkt å kjøpe – ikke nøl, kjøp økologisk! Spis sunt i hverdagen, men ikke glem å kose deg oppi all sunnheten. Selv skeier jeg ut med smågodt i ny og ne. Det er med mat som med livet for øvrig; det handler om å finne den rette balansen, sier hun.


Henriettes 3 topp-tips

  • Pust! Sett av fem minutter hver dag til kun å puste, til å kjenne at du lever.
  • Bruk kroppen! Beveg deg hver dag – og få gjerne litt økt puls. Lekeslåss med barna, være ute i naturen, gjør ting som gjør deg glad.
  • Vær deg selv! Våg å stå i det å være deg. Hvis noen reagerer negativt, er det er det kanskje fordi de er misunnelig for at du tør, mens de selv ikke våger.


Henriette Lien

Alder: 45 Bor: Oslo Familie: samboer, to egne barn på 7 og 14 år, to bonusbarn på 11 og 13 år og en hund Yrke: programleder, yogainstruktør, tidligere danser og skuespiller Motto: Vær deg selv! Blogg: henriettelien.no Instagram: @henriettelien_ .


Tips!

– Prosessen er ofte vel så viktig som selve målet. Vi lærer mye om oss selv underveis i en prosess, gjennom mot– og medgang. Stresser du på vei mot målet, går du glipp av en hel masse kunnskap og læring.


Se hele utvalget vårt av kosttilskudd til trening og treningstilbehør.

Se også: Infrarød yogamatte.