Gi kroppen ferie

Gi kroppen ferie

Detox gjør deg piggere og gir huden din glød, i følge de som sverger til metoden

Les mer

 Gjennomført på riktig måte kan detox til og med bremse tegn på aldring og dempe sukkersuget.

En mild rensekur av kroppen, en såkalt detox, er en bra måte å komme i gang med en ny livsstil eller lette humøret og bli litt piggere.

En detox trenger ikke innebære mange spesialprodukter, og heller ikke en konstant knurrende mage. Rensekuren kan i stedet sammenliknes med en miniferie for kroppen. Og hvem vil vel ikke ha litt ferie nå og da?
I følge kostholdsekspert Tiina Hälvä kan en detox gjøre små mirakler.

– Du kommer til å bli overrasket over de indre og ytre forandringene i kroppen som en slik rensekur fører til. Hudens, hårets og neglenes tilstand kommer alltid først og fremst innenfra.


Men burde ikke kroppen helt naturlig kunne kvitte seg med avfallsstoffer, særlig hvis man spiser sunt og allsidig?
– Jo, kroppen renser seg selv, men i dag spiser vi mye foredlet og hurtig fremstilt mat, samt sukker, transfett, fargestoffer og ferdigmat som inneholder konserverings- og stabiliseringsmidler. Også inntaket av alkohol og medisiner synes å øke. Kroppen må jobbe hardt når alle de skadelige stoffene skal gjennom rengjøringssystemet, sier Tiina Hälvä.

Hun tror at også mange som er helsebevisste kan trenge en rensekur.


– En av de store helsetrendene, lavkarbokosten, inneholder mye protein. Protein inneholder nitrogen, og leveren omdanner nitrogenet til ammoniakk, deretter til urinstoffet urea. Hvis mengden nitrogen er stor, innebærer det en påkjenning for kroppen, særlig på leveren, noe som påvirker humør, helse og det ytre, sier Tiina Hälvä.

Protein påvirker kroppen

Proteinet i seg er derimot ingen skurk, i følge Tiina Hälvä. Tvert imot. Selv under rensekuren er det fint å sørge for at kroppen får tilført tilstrekkelig med protein, cirka 0,8 gram per kilo kroppsvekt hver dag, ettersom proteinets viktigste oppgave er å fungere som byggemateriale til kroppsvevet.

Protein påvirker kroppens enzymproduksjon samt justeringen av syre-, base- og væskebalansen. Protein sørger også for at ikke musklene lider nød, selv om kalorimengden er lavere enn vanlig under kuren.


På detoxdagene lønner det seg å spise så lett, men næringsrik mat som mulig, og booste måltidene med grønt pulver, fiber og superfood.

– Såkalte adaptogener, for eksempel maca, hjelper renselsen. Vil du ha en ekstra effektiv rensekur, kan det lønne seg å ta noen enzympreparater. I tillegg er det viktig å spise sunt fett og drikke tilstrekkelig med vann, råder Tiina Hälvä.

På én uke

Detoxen kan gjennomføres på én uke, men man kan uten problem fortsette så lenge som en måned.
Detox i et nøtteskall

  • Spis rikelig med grønnsaker i alle ulike farger, spesielt grønne bladgrønnsaker.
  • Velg frukter som avokado, granateple og sitrus. Velg økologisk.
  • Husk bærene!
  • Sørg for at du får i deg nok proteiner. Du kan for eksempel bruke hamp- eller risprotein i smoothien din.
  • Spis 1200–1500 kalorier per dag. Spis fire eller fem små måltider: frokost, lunsj, mellommåltid, lett middag og kanskje en liten godbit.
  • Beveg deg hver dag!
  • Drikk minst et par liter med vann og urtete per dag. Den beste starten på morgenen er et stort glass lunkent vann med sitronsaft.
  • Glem sukker, hvete og gluten, kjøtt, melk, ferdigmat, alkohol, tobakk og kaffe.

Tips!

Hodepine? Halsbrann? Håravfall? Høyt blodtrykk? Beinskjørhet? Gikt? Hudproblemer? Mage- og tarmbesvær? Depresjon? Muskelverk? Galle- eller nyrestein? Allergier? Revmatisme? Candida? Da lønner det seg å prøve detox.