Hvorfor vitaminer og mineraler holder oss friske

Hvorfor vitaminer og mineraler holder oss friske

Les om hvordan vitaminer og mineraler holder oss friske

Les mer

Når kroppen ikke får tilstrekkelig med vitaminer og mineraler øker risikoen for sykdommer.


Et halvt kilo frukt og grønnsaker er det som trengs for å dekke behovet for mange viktige vitaminer og mineraler. Men ifølge en ny studie fra Verdens helseorganisasjon, WHO, får vi ikke engang i oss halvparten av den anbefalte minimumsmengden. I Sverige spiser bare to av tre tilstrekkelig med frukt og grønt. I Norge er tallet enda lavere, viser tall fra Helsedirektoratet.


– Vi er nesten verdensmestre når det gjelder forbruk av kjøtt, melk, brød og ost. Frukt, grønt og fi sk er derimot det svake punktet, sier Lena Hulthén, professor i klinisk ernæring ved universitetet i Göteborg og Oslo.


Et halvt kilo frukt og grønt

Hvis man ikke spiser den anbefalte mengden, får man heller ikke i seg alle næringsstoff ene som kroppen trenger.


Et halvt kilo frukt og grønt tilsvarer fem porsjoner om dagen – en normalt stor frukt eller en neve grønnsaker regnes som én porsjon. Men det er ikke bare mengden som regnes, det gjelder også å variere så mye som mulig.


– Anbefalingen er basert på variasjon. Spiser man for eksempel en halv kilo banan hver dag, får man ikke i seg så mye C-vitamin, sier Lena Hulthén.


Spise fisk to til tre ganger i uka

For oss nordboere kan det være vanskelig å få tilstrekkelig med D-vitamin i den mørke årstiden. Fet fisk, i tillegg til sol, er de beste naturlige kildene til D-vitamin. Rådet er derfor å spise fisk to til tre ganger i uka. I en fersk studie fra Life svarte imidlertid over en tredjedel at de ikke en gang spiser fi sk hver uke.


Vitamin D bidrar till å opprettholde normal benbygning og normale tenner. Vitamin D bidrar til å opprettholde immunforsvarets normale funksjon. 


Vitamin D bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon, sier Lena Hulthén.


Løsningen er en mer bevisst holdning til kostholdet. Man kan ta ulike typer kosttilskudd og spise næringsrike matvarer, som avokado, sitrusfrukter og kål, tipser Lena Hulthén.


– Lang transport påvirker næringsinnholdet – man bør for eksempel ikke kjøpe aspargesbønner som har blitt fraktet over halve jordkloden. Kål er rik på vitaminer, mineraler og ikke minst antioksidanter.


Tekst: Linnea Bolter