Gluten

Gluten

Glutenfritt kosthold er en trend som har kommet for å bli. Men blir alle bedre av å spise mindre gluten?

Les mer
Mange som slutter å spise gluten, opplever at de både føler seg og ser bedre ut enn før. Mer opplagt, slankere og renere hud er noen av helsegevinstene det fortelles om. Med mindre du har cøliaki, er glutenintolerant eller har økt følsomhet mot gluten, finnes det imidlertid ingen entydig forskning som støtter glutenets negative helsepåvirkning. Selv om forskerne ikke entydig vil peke på gluten, er det like fullt mange vanlige livsstilsykdommer som knyttes til et kosthold med mye hvitt mel. Så hvordan henger det sammen? Ernæringsfysiolog Kristina Andersson hjelper oss å forstå begrepet gluten.


Intolerant eller overfølsom?

Hvis du er glutenintolerant eller har sykdommen cøliaki, vil magen ofte reagere på selv det minste spor av gluten, for eksempel i form av magesmerter, brekninger eller diaré.

Ubehandlet cøliaki kan gi jern- og vitaminmangel ettersomskader på tarmtottene reduserer næringsopptaket. Noen kan være følsomme mot gluten uten å ha cøliaki. Det kan gi symptomer som magesmerter, forstoppelse, gassdannelse, akne, leddsmerter og utmattelse.

– IBS innebærer at du har ubehag fra mage- og tarmkanalene. En del personer med IBS har det bedre når de spiser glutenfri mat, sier Kristina Andersson. 

Du kan lese mer om IBS i temasaken om mage.Velg fullkorn fremfor hvitt mel

Med mindre du har tilbakevendende problem med magen, trenger du ikke slutte å spise gluten, mener Kristina Andersson.

Derimot er det bra å satse på rene råvarer og fullkorn – og dropp gjerne finmalt hvete. Spiser du fullkorn, får du i deg mer fiber, jern og antioksidanter. I hvetemel har det næringsrike skallet blitt siktet bort i bearbeidingen. Ettersom hvetemel inneholder mye stivelse og lite fiber, kan det gi raske blodsukkersvingninger. Derfor er fullkornsalternativet ofte et bedre valg.Ta smarte glutenfrie valg

I dag finnes det glutenfrie alternativ til nesten alt som inneholder gluten.

Ferdigprodukter som brød og pasta er imidlertid ikke alltid så sunne. Det beste er å bake ditt eget glutenfrie brød. Velg også gjerne pasta laget av bønner framfor stivelse. Blomkålris, høvlet squash og hvit kål er andre sunne og gode alternativ til pasta.

– Også rotfrukter, potet, ris og quinoa er naturlig glutenfrie råvarer som er sunne og næringsrike, sier Kristina Andersson.Gluten er ikke alltid synderen!

Selv om du ikke har mageproblem, er det lett å bli dratt med på den glutenfrie trenden.

Men matvarer uten gluten er ikke automatisk sunne, påpeker Kristina Andersson.

– Mange forveksler gluten med usunn mat og tror de har det bedre når de slutter å spise brød, pasta og boller. Men da handler det heller om at de spiser sunnere enn før, ikke at de er følsomme mot gluten.Er det farlig å kutte ut gluten?

Nei, det er ingen risiko forbundet med å spise glutenfritt.

Å redusere inntaket av hvetemel er tvert imot bra for de fleste. Men om du mistenker at du er glutenintolerant, er det viktig å fastslå dette før du kutter ut gluten. Spiser du glutenfritt, er det nemlig vanskelig å oppdage cøliaki.
Hva er gluten?

Gluten består av proteiner som finnes i melsorter som hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn.

Tips!

– Havregryn* kan du blande til eget mel. Bland med mandelmel og tilsett litt fiberhusk, dermed har du en god basis til pannekaker. Glutenfri granola kan du lage av havregryn blandet med litt olje, honning og vann. Stek i ovnen, det blir kjempegodt, sier Kristina Andersson.

* Havre inneholder ikke gluten, men kan inneholde spor av hvete eller rug. Er du følsom for gluten, anbefaler vi ren, glutenfri havre.