Lev lenger med en sunn lever

Lev lenger med en sunn lever

90 millioner amerikanere har fettlever.

Les merTilstanden kan være fatal, fordi de med fettlever oftest ikke merker noe før de får høyt blodtrykk, kolesterol og andre indre problemer.


Fettlever som ikke fører til betennelse eller sviktende leverfunksjon, gir som regel ingen symptomer. Kanskje er det derfor sykdommen kalles for den ”stille morder”.


Det finnes ingen enkel forklaring på årsaken til fettlever som ikke skyldes høyt forbruk av alkohol, men det er en tydelig sammenheng mellom sykdommen og overvekt som fører til høyt blodsukker og økt fettproduksjon i lever og kropp.


Styr unna sukker

Barn helt ned i 12 års alderen har fått konstatert fettlever, fordi de drikker store mengder brus som er full av fruktose. Raffinert stivelse og fruktose lager lipogenese, som igjen fører til inflammasjoner, insulinresistens, bukfett, fett rundt organer, forhøyet triglyceridnivå i blodet og forhøyet LDL (dårlig kolesterol).


Hvor mange nordmenn som går rundt som tikkende bomber fordi de ubevisst har fettlever, finnes det ingen tall på, men får du i deg for mye fruktose og for lite cholin kan du være i risikogruppen.


Spis egg

Det er mye du kan gjøre for å få en sunn lever, og det beste er å starte med å luke vekk all fruktose. Det er ganske enkelt sukker i forkledning som finnes i frokostprodukter, ketsjup, karrysild, sylteagurker og mye mer. Utover det bør du begrense inntak av melprodukter og ris.


Mosjon kan forbedre og forebygge insulinresistens og fettlever, mens B-vitaminer og magnesium bidrar til å reparere leveren. Mange tror de bør styre unna egg, men det er feil. Egg er rikt på cholin, som er nødvendig for å eksportere fett fra leveren.


Cholinmangel gir fettlever

Cholin er et vannoppløselig , essensielt næringsstoff som finnes i egg og kjøtt. Det fungerer som forstadiet for acetylcholin, som er involvert i flere funksjoner 

– deriblant hukommelse og muskelkontroll. Cholins betydning som et næringsstoff ble først verdsatt i den tidligere forskning av insulinets funksjoner – her viste cholin seg å være et nødvendig næringsstoff for å forebygge fettlever.


Cholinmangel spiller en rolle i leversykdommer, åreforkalkning og visse nevrologiske lidelser. Undersøkelser viser at mennesker som får cholinfattig kost utvikler fettlever.Active Liver™ er et kosttilskudd basert på et kombinasjonsekstrakt av urter og cholin. Cholin har en avgjørende betydning for levergalle-produksjon, forebygging av alkoholskader og er viktig for at organismen kan transportere fett bort fra leveren. Active Liver™ inneholder også mariatistel, artisjokk, gurkemeie og sort pepper som hjelper på fordøyelsen og nedbrytingen av fett, samt styrker lever og galle.


Les mer om Active Liver™ på Life.no.