Sol deg trygt og smart

Sol deg trygt og smart

Her får du tipsene for å sole deg trygt og smart.

Les mer

Våren er her, og det er tid for å nyte sol og varme. I vår og sommer kan du gjøre det med naturlig solbeskyttelse!


Vår- og sommersesongen er kort i Norge og de andre Skandinaviske landene, men oppholder du deg for lenge i sterk sol en dag, eller slurver med solkremen, kan huden ta skade.


Unngå sola i de varmeste timene midt på dagen, og begynn med korte opphold i sola slik at du styrker din egen naturlig solbeskyttelse.


– Tilpass tiden i sola med din egen hudtype. Er du lys i huden og har følsom hud, ikke sitt i sola i hele lunsjpausen. Og er du på stranda, skal du ta det rolig de første dagene, sier Marie Lodén, hudforsker hos Eviderm.


Marie forteller at det tar noen dager før huden har opparbeidet seg pigment, som er den naturlige solbeskyttelsen i huden som gjør at vi tåler sola bedre. Har du blitt rød etter en dag i sola, er det et tydelig tegn på at huden har fått for mye sol.


– Vi må være oppmerksomme på kroppens signaler, sier Marie.


Viktig å velge riktig solkrem

Det er lurt å bruke solkrem som et supplement – og det er viktig å velge riktig solkrem. Vi vil helst unngå kremer med kjemikalier, da disse kan irritere huden og skape allergiske reaksjoner.


– Vi må være oppmerksomme på det høye innholdet av kjemikalier i mange solkremer, mener Karin Holmgren. Hun jobber for Dagsmeja, leverandør av økologiske hudpleieprodukter og matvarer.


– En solkrem kan ha fysisk og/eller kjemiske UV-filter. Fysiske filter, for eksempel titandioxid, består av små partikler som refl ekterer bort UV-strålingen. I kjemiske fi lter absorberer molekylene isteden UV-strålingen, og omdanner disse til ufarlige stråler, det vil si at det skjer en kjemisk reaksjon, forklarer Karin.


Blant kjemiske filter finnes det organiske og syntetiske. Naturlige solkremer inneholder ingen syntetiske ingredienser, som syntetiske UV-filter, parabener, PEG, SLS, syntetiske farge-, duft- eller konserveringsmiddel.


– Mange syntetiske, kjemiske filter er både allergifremkallende, bioakkumulerende og giftige for organismer som lever i vann, forteller Karin.


Sunt kosthold

Det er også mulig å bygge opp en sterkere hud innenfra gjennom et sunt kosthold. Ernæringsfysiolog Sofia Antonsson understreker at man ikke kan spise seg til solbeskyttelse, men at det et er godt tillegg.


– Ved å spise antioksidanter og omega-3 kan vi beskytte og styrke huden så den blir mer motstandsdyktig mot påvirkningen fra UV-stråler og aldring. Fargesterk frukt, bær og grønnsaker er rike på antioksidanter, det samme er grønn te og mørk sjokolade. Fet fisk, nøtter, frø og oljer, som raps, oliven og avokado, er rike på gode fettsyrer, forklarer, Sofia.


Tekst Jenny Thorell


Tips!

En nybegynnerfeil når man smører seg med olje er at man bruker for mye olje. Fukt huden før du smører deg med olje, så bruker du mindre olje og den trenger lettere inn i huden.


Dobbelt lag

De fleste bruker bare en tredjedel av den mengden solkrem vi burde, i følge forskning ved Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York. Dessuten smører vi ofte solkremen ujevnt, og vi burde smøre dobbelt lag for å være sikker på at vi ­får ordentlig beskyttelse mot sola.


Solkrem fra i fjor

Sjekk holdbarhetsdatoen på tuben, gammel krem gir ikke samme beskyttelse. Og la ikke solkremen ligge i sola, da taper den seg fortere.


Naturlige oljer som solsbeskyttelse

Marie Lodén sier at vi skal unngå å bruke naturlige oljer som ren solbeskyttelse.
– Solbeskyttelsen i disse oljene er ubetydelig. Det er ingenting i oljene som bremser sollyset, det går isteden rett igjennom.


Forskjell på huden

Når man smører seg med en solkrem med fysisk filter, kan man ­få en melkehvit hinne på huden. Den forsvinner etter et par minutter, og etterlater en glans på huden.


Beskytt barna

Barns hud er særlig følsom. Babyer fra 0–6 måneder har ennå ikke utviklet pigment, og skal derfor ikke utsettes for sol i det hele tatt. Etter fylte seks måneder går det bra, men kun i små doser. Vær nøye med å smøre, bruk klær for ekstra beskyttelse og ta på en solhatt. Sjekk også innholdsfortegnelsen for skadelige, kjemiske filter når du kjøper solkrem. – Husk at barn ikke klarer å bryte ned de kjemiske filtrene, så for dem er det særlig viktig å velge solkrem med fysisk filter, sier Karin Holmgren.