Håndter håravfallet

Håndter håravfallet

Les om hvordan man kan håndtere håravfall

Les mer

Å miste håret behøver ikke bety at du plutselig på et blunk blir ti år eldre. Favn om forandringen og oppdater stilen din, så blir overgangen lettere.

Håret endres når vi blir eldre. Farge, struktur og mengde er ikke den samme livet i gjennom, og det gjelder både for menn og kvinner – selv om det er betydelig mer vanlig at menn blir tynnhårede eller nesten skallede.

– At man mister håret er i de fleste tilfeller en del av den normale aldringsprosessen. Håravfall som kommer med alderen er en følge av hormonelle forandringer og kalles ofte for androgent håravfall. Det rammer både kvinner og menn, sier Lars Norlen, assosiert professor i dermatologi ved Karolinska Institutet i Stockholm.


Ubehagelig å miste håret

For mange kan det føles ubehagelig å miste håret, uansett om det er forventet eller kommer som et sjokk. Plutselig ser du eldre ut enn hva du føler deg, og du må venne deg til det nye utseendet. For andre er håravfallet ikke noe problem. For menn kan alternativet å barbere av seg alt hår føles som en befrielse, og føre til at man gjeninntar kontrollen over situasjonen. Kvinner, derimot, jobber ofte med å forandre frisyren for å tilpasse den til de nye forutsetningene.

– For det vanlige hormonelle håravfallet som kommer med alderen finnes det egentlig ingen metode som kan gi håret tilbake. Ved hjelp av stoffet minoxidil, som benyttes i ulike produkter, kan man utsette utviklingen, men det går ikke an å få tilbake hår som allerede er forsvunnet, sier Lars Norlen.
Det som er viktig å huske på hvis du plutselig begynner å miste mye hår, er alltid å oppsøke en lege. Det gjelder spesielt hvis du merker betennelse eller kløe i hodebunnen samtidig, siden det kan være et tegn på mer alvorlige hårsykdommer som kan ramme både menn og kvinner.


Kontakt med en hudspesialist

– Generelt er kunnskapen om hårsykdommer ganske lav i dag. Derfor er det ofte avgjørende å komme i kontakt med en hudspesialist hvis man har problemer med håret. Ved noen hårsykdommer er det ekstra viktig at man oppsøker lege i tide, ettersom behandlingen bare fungerer hvis man påbegynner den før sykdomsforløpet har kommet for langt, sier Lars Norlen.

For den som begynner å miste håret kan det ta litt tid før man begynner å bli vant til det. En metode for å føle seg vel med sine nye forutsetninger, er å suksessivt forandre frisyren sin slik at den tilpasses bedre til håravfallet. På den måten blir det ingen plutselig forandring, men heller en langsom prosess som gjør at både du og omgivelsene får tid til å justere synet på håret ditt. Og husk at det å vokse inn i sitt nye utseende ofte går raskere enn man tror.


Alexandra Walander driver salongen Novaceline i Stockholm. Som frisør bidrar hun med frisyrer som gjør at tynt hår ser fyldig og tykt ut. Salongen har også produkter som kan bremse håravfall.Hva kan tynnhårede gjøre med frisyren sin?
– For gutter gjelder det å holde håret ganske kort. Ved at de korte stråene gir støtte til hverandre, skaper man en følelse av volum. Langt hår som legges over skallen gjør derimot at håret ser tynnere ut, ettersom lengden gir tyngde og huden også synes igjennom. Men dette er selvsagt svært individuelt. Det handler om hårtype, hodeform og framfor alt om kunden føler seg klar for å bli korthåret, forklarer Alexandra.


– Jenter som har fått tynnere hår ved hårfestet, kan teste ut å klippe lugg for å skape fyldighet. Farge gjør også at håret sveller litt og gir en tykkere følelse. Ønsker man å beholde lengden, bør man klippe opp håret for å få fram volumet.Hvordan fungerer hodebunnsmassasje?
– Det stimulerer hårsekkene og får i gang blodsirkulasjonen, noe som påskynder hårveksten, men det gir ikke tilbake hår som allerede har falt av, eller hindrer hår fra å falle av, sier Alexandra.Slik fungerer en hårtransplantasjon:

Ved å flytte hud som har permanent hårvekst fra et sted på hodet, ofte bakhodet, til det stedet som har blitt bart, kan man skjule de tynne områdene. Man deler opp vevet i små deler som inneholder noen få hårsekker, og setter så disse hårsekkgruppene ut på hodet. Det finnes ulike metoder for å utføre operasjonen, og planlegger du et inngrep er det viktig å kontrollere klinikken du vil bruke nøye. Går operasjonen feil kan det dannes arr i det området man har tatt hår fra, du kan få dårligere følsomhet i området, og en kirurg kan også mislykkes rent estetisk med inngrepet.


Kvinner merker håravfall senere:

Både kvinner og menn rammes av håravfall i forbindelse med at vi blir eldre. Omtrent 30 prosent av alle 30-årige menn opplever håravfall, og ved 60-års alderen har de aller fleste menn begynt å miste håret. Kvinner merker gjerne ikke forandringer i håret før etter klimakteriet.