Dette bør du vite om solkrem for barn

Dette bør du vite om solkrem for barn

Så fort solen titter frem, vil vi gjerne ut å nyte den. Solen er en kilde til liv og energ, men som det fleste vet må vi beskytte oss mot solens stråler

Les mer

. Ennå viktigere er det å beskytte huden til våre barn. Deres hud er mer sårbar og tynnere enn hos voksne.


Babyer og barn har en nydelig glatt og myk hud. Fakta er at babyer og små barn har mye mer følsom og sårbar hud enn voksne. Huden er fem ganger tynnere, dekket med tynne hår og har færre kollagenfiber. Evnen til å absorbere fukt og andre substanser er større hos barn enn hos voksne, samtidig som deres hud også ”slipper” fukt mye raskere. De har også vanskligere for å regulere varme og kulde.

–Ingredienser som man anser som lite skadelig for voksne, kan virke irriterende på barns følsomme hud, sier Helena Maass, barnesykepleier.
Solkrem på barn

Barn under ett år er veldig ømtålige for solen, derfor er det viktig å beskytte barnets hud ektra. Det er vikitg å bruke tynne klær og solhatt. Men det er ikke alltid man har mulighet til å bruke klær på hele kroppen, og da er det vikig å velge en solkrm med høy solfaktor, som beskytter både mot UVA- og UVB stråler.

– Smør nøye, og husk nese og ører. Etter bading så er det vikitg at du smører barnet på nytt, sier Helena Maass.

Det finnes mange ulike typer solkrem med ulike SPF og ulike typer filter. På barn anbefaller man ofte fysiksike filter. Olle Larkö, professor i dermatologi på Sahlgrenska i Göteborg mener at barn under 2 år bør bruke solkrem med fysiske filer. Kjemisk solkrem kan absorberes i kroppen, og det diskuterers om hvorvidt små barn kan bryte ned disse.

- Jeg synes det er dumt å risikere noe slik og anbefaller derfor heller å bruke solkrem med fysikse filter.Syntetisk vs fysisk solfilter

Det de fleste av oss kjenner til er syntetisk solfilter eller det man kaller kjemisk solfilter. Å kalle noe kjemisk er ikke helt riktig, siden alt rundt oss faktisk består av forskjellige typer kjemiske sammensetninger. Det mer nøyaktige uttrykket er syntetisk solfilter. Syntetiske UV-filtre består av mange forskjellige typer filtre som beskytter mot enten UVA, UVB eller begge deler. De fungerer på en slik måte at de tar opp solstrålene i huden og forvandler strålingen til ufarlig stråling.


Den andre typen UV-filter er det fysiske filteret, også kalt mineralfilter. Den består av sinkoksid og / eller titandioksid. Disse oksydene er mineraler og derav navnet mineralfilter. De beskytter begge mot UVA- og UVB-stråling. Et fysisk filter reflekterer solstrålingen slik at de ikke kan trenge gjennom huden. De fysiske filtrene har lenge blitt kritisert for å etterlate en hvit film på huden.

Nå har det kommet en ny teknologi der titandioksid i solkremene ikke etterlater hvit film på huden i det hele tatt, men likevel beskytter effektivt mot solstrålene.


Den andre typen UV-filter er det fysiske filteret, også kalt mineralfilter. Den består av sinkoksid og / eller titandioksid. Disse oksydene er mineraler og derav navnet mineralfilter. De beskytter begge mot UVA- og UVB-stråling. Et fysisk filter reflekterer solstrålingen slik at de ikke kan trenge gjennom huden.

De fysiske filtrene har lenge blitt kritisert for å være så hvite av dem. Men hvorfor velger mange fremdeles fysiske filtre fremfor syntetiske. Årsaken er at syntetiske filtre i noen studier har vist seg å være lagret i våre indre organer. Helena Gonzales, forsker ved Sahlgrenska sykehus, har lenge forsket på forskjellige typer solkrem og hun advarer blant annet for det syntetiske filteret benzophene-3.Ta vare på havet -  slik at barna også kan glede seg over det

Noe vi kanskje ikke tenker på, er at solkremene vi smører med kan påvirke mer enn bare vår egen hud. Så mange som mellom 6.000 og 14.000 tonn solkrem frigjøres hvert år i områder med korallrev, noe som har ført til at korallrev over hele verden har fått store skader. Det er hovedsakelig den syntetiske ingrediensen oxybenzone, som finnes i mer enn 3 500 solkremprodukter, som forårsaker store skader på revet. Se etter sertifiseringen "Fonds Marins, Respects Seabed" når du velger solprodukter.

Gode solbeskyttelsesprodukter for barnet ditt
Bio-Regular Sun Care-produktene tilbyr følgende:

-Høy UVA- og UVB-beskyttelse - ingen nano
-For sensitiv hud - Hypoallergisk formel
-Vegansk og organisk
-Etterlater ikke en hvit hinne på huden
-100% naturlig
-Mineral Mineralfilter / fysisk filter
-Skader ikke organismer som lever i havet/vann
-Dermatologisk testet