Moden hud

.Moden hud

Huden forandres med tiden, og derfor også måten du best bevarer den på. Men riktige rutiner kan du forvandle trøtt hud med tørrhetsrynker til en rik hud med myke livslinjer.

Les mer

Slik tar du vare på moden hud


De er der, rynkene. Uunngåelig. Linjer som vitner om at vi ler, lar oss overraske eller tankefullt rynke pannene våre. Linjer som ganske enkelt viser at vi har levd. Vår iboende, kronologiske alder kan vi ikke råde over. Derimot kan vi bremse, og i visse tilfelle trylle bort, de alderstegnene som kommer av ytre faktorer. Men, det gjelder å tenke helhetlig, for huden din påvirkes fra flere forskjellige kanter.

– Litt forenklet pleier jeg å dele hva som påvirker huden i fire deler, forklarer Ing-Marie Svensson, hudterapeut som har rettet seg mot naturlig hudpleie.

– Den første delen er arv, den genetisk forutbestemte alderen. Den andre delen er miljø, og da snakker jeg ikke bare om solen og luftforurensing, men også om stress og hvordan du generelt har det. Det påvirker mer enn man tror. Den tredje delen handler om hva du putter i munnen og den siste delen gjelder det du påfører huden.Hva skjer i huden når vi blir eldre?

Det er forskjellige grunner til at huden forandres når vi blir eldre, men først og fremst handler det om at cellefornyelsen går langsommere. Stoffene kollagen og elastin, som gir huden sin spenst og fyldighet, brytes langsomt ned – og sirkulasjonen i vevet blir også dårligere etter hvert. Det moden hud trenger, er produkter som støtter cellefornyelsen og stimulerer hudens naturlige prosesser. En slik form for aktive ingredienser finnes i anti-age-produkter, men ofte kan en fuktighetskrem eller olje være nok for at huden skal bevare sitt sunne ytre. En aldrende hud karakteriseres nemlig også av at fett- og fuktighetsinnholdet i cellene reduseres, noe som gjør at det er ekstra viktig for moden hud å slukke hudens tørst, både fra inn- og utsiden.

– De første rynkene vi får, er fra minimale linjer som etter hvert blir dypere. Etter hvert kan man få linjer på grunn av fuktighetsmangel, men de er det mulig å unngå. Den type fine linjer kan vi fjerne med riktig pleie, sier Ing-Marie Svensson.

En god hverdagsrutine legger grunnlaget

Hudpleieutvalget kan iblant føles overveldende, men alt starter med en god rens. Det er viktig å benytte en som er mild og skånsom. En av de vanligste feilene innenfor hudpleie er å vaske seg med for sterke såper. De kan skade hudens naturlige beskyttelsesbarrierer.

– Viktigheten av å vaske huden riktig er viktig for alle hudtyper. Det gjelder å rengjøre skånsomt, sier Ing-Marie Svensson.

– Du har huden som en beskyttende kappe over kroppen, og helt fra fødselen jobber den for å holde en balanse mellom fett og fuktighet. Vasker du deg med for sterke rensemidler, kan du skape ubalanse, så benytt milde rensevæsker – aldri vanlig såpe.

Derfor skal du benytte ansiktsvann

Ing-Marie påpeker også viktigheten av å benytte ansiktsvann, gjerne en tonic med urter.

– Mange har fortsatt en feil oppfatning av funksjonen til ansiktsvann. De er ikke for å rengjøre, men for å gi fuktighet og næring til huden. Et ansiktsvann gir signaler til vevet om at det skal binde til seg fuktighet og rense bort slaggstoffer, forklarer Ing-Marie.

Er huden riktig balansert allerede før hudkremen legges på, får den også bedre effekt. Et ansiktsvann nøytraliserer hudens PH-verdi, gjennoppfukter og får det følgende pleiende produktet til å trenge dypere ned i hudlagene. Dette kan forklares ved å sammenligne huden med en superklut, en såkalt wettexklut. Jo tørrere den er fra begynnelsen, desto dårligere er oppsugingsevnen.

Den viktige gjennoppfuktingen

Jo eldre man blir, desto mer fattig blir huden på fuktighet. Derfor krever en moden hud rikere og tyngre kremer. En nærende fuktighetskrem holder huden din fuktig og virker samtidig beskyttende. La kremen eller en oljen bli basisen i hudpleien din, og velg så om du ønsker å gå videre med en mer målrettet og aktiv hudpleie. Dette kan du lese om lenger ned.

Ikke glem innsiden!

–Huden er vårt største organ. Derfor er det opplagt at vi også må mate kroppen vår med gode fettstoffer og byggesteiner fra innsiden. Å bare kjøpe en god krem er ikke nok, sier Ing-Marie. Hun snakker varmt for en helhetlig tankegang.

– Så lenge du lever godt; spiser sunt, mosjonerer og drikker mye vann, kan du beholde huden din, men spiser du søppelmat og mye sukker, kommer det også til å vise seg på huden. Det er bra å spise variert mat. A-vitaminer, og sink bidrar til å opprettholde en frisk hud. C-vitamin bidrar til normal kollagendannelse, noe som har betydning for hudens normale funksjoner. Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med balansert og variert mat, samt en sunn livsstil.


Hvilke produkter skal man velge?

I dagens jungel av produkter er det vanskelig å skille ut hvilke som er bedre enn andre, men Ing-Marie Svensson har gjort sine valg.

– Jeg har valgt å jobbe med naturlig og økologisk hudpleie, først og fremst fra Dr. Hauschka, som har en hudpleiefilosofi som jeg tror på. Vi kommer jo fra naturen selv, så derfor tror jeg at hvis det vi spiser og smører oss inn med er så naturlig som mulig, fungerer det også best.

Beskytt huden med solfaktor


Noe av det viktigste du kan gjøre for å bremse hudens stadige aldring er å unngå solen, eller mer direkte, den ultrafiolette strålingen fra solen. I vinterhalvåret er UV-strålingen på våre nordlige breddegrader forholdsvis lav, med det er viktig å huske at den ultrafiolette strålingen er tilstede, selv når det er overskyet. Hvis du vet at du skal være ute over lengre tid, bør du derfor beskytte huden med solfaktor.


Ing-Marie Svenssons tre beste tips for moden hud:

1. Spis næringsrikt, og ikke glem å drikke vann! Eller enda bedre, urtedrikker!

2. En mild rens og ansiktsvann er alfa og omega for hudpleierutinen din.

3. Benytt ofte oljer for å holde huden myk og smidig

Rynker og slapp hud

For å forhindre nedbrytning av kollagen og elastin må man benytte seg av noe kraftigere anti-age-produkter. Disse vil på en naturlig måte stimulere hudens mekanismer. Serum har ofte en høyere konsentrasjon av aktive ingredienser enn en krem.

– Det neste jeg gjør ved ansiktsbehandlinger, er massasje, forteller hudterapeuten Ing-Marie Svensson.

– Ved å massere huden får man en bedre blodgjennomstrømming til vevet, noe som gjør at næringen tas bedre opp. All sirkulasjon går langsommere med alderen, det kommer vi ikke utenom. Derfor trenger vi mer aktive ingredienser som kan hjelpe den å komme i gang igjen.


En grå og trist hudtone kommer av oksygenfattig vev og dårlig sirkulasjon. Ettersom den modne huden har vanskeligere med å støte fra seg døde hudceller, kan det være god hjelp i en peeling eller massasje. En lett og effektiv øvelse er å gjøre små lette klyp, samtidig som du dreier litt i huden. Bruk ca. 2 minutter over ansikt, hals og brystområde. Det vil umiddelbart friske opp blek og trøtt hud.


Pigmentflekker kan komme av solskader, arvelige faktorer eller være et resultat av hormonelle forandringer som kan komme, f.eks. ved en graviditet. Det finnes hudpleieprodukter som er spesielt rettet mot dette, med de krever hyppig bruk. Uansett bør man bør være klar over at pigmentflekker er svært vanskelige å bli kvitt.


I en moden hud er talgproduksjonen ikke like aktiv. Det kan derfor være behov for å fylle på med ekstra fett og fuktighet. Å ta en fuktighetsmaske en gang i uken kan være til hjelp, spesielt gjennom vinterhalvåret.