Supermat

Kom i gang med supermat

Supermat, eller Superfood, er mat fra naturen med særlig høye konsentrasjoner av viktige næringsstoffer

Les mer


Det er enkelt å komme i gang med supermat, da det handler om å legge til, ikke ta bort. Tilføyer du supermat til kostholdet ditt får du mye tilbake i form av næringsstoffer.

Hva er supermat?

Supermat er en relativ ny matkategori i Norden og har på kort tid blitt veldig stor i Norge. Den vanligste definisjonen på supermat er «matplanter med eksepsjonelle næringsverdier». Noen eksempler på supermat er spirulina, chiafrø og kokosolje. Dette er perfekte ingredienser å ha når man skal lage seg en næringsrik smoothie eller kan brukes for å øke næringsverdien i maten du lager.


Hvorfor skal jeg spise supermat?

Dagens matvarer inneholder mindre mengder naturlige vitaminer, mineraler, sporstoffer og nyttige vekstkjemikalier enn hva supermat gjør, sier John Opsahl, forfatteren av boka Supermat og ledende ekspert på supermat i Norden.

Dagens livsstilssykdommer er en direkte følge av moderne kosthold og livsstil. Poenget med supermat er å oppnå balanse.Maten som gjør deg piggere!

Om du vil styrke kroppen og bli piggere må du velge et rent og naturlig kosthold.

Da spiser du først og fremst grønnsaker, frukt og bær – eksempelvis blåbær, bringebær, spinat og løk er ekstra viktige. Fett fra olivenolje, kokosolje og nøtter er bra. Selv fisk fra kaldt vann og kjøtt fra dyr som er foret med gress styrker kroppen. Flere og flere forskere og leger mener at et naturlig kosthold bestående av grønnsaker, bær, fisk og kjøtt fra frittgående dyr er å foretrekke.

– Sunn mat på resept kan bli en virkelighet i fremtiden. Noen mennesker kommer fremdeles til å bruke medisiner, men å ha et kosthold som styrker kroppen er alltid bra. Den gode nyheten er at denne maten er veldig smaksrik og det er enkelt å lage gode måltider med disse råvarene, sier Helene Nyblom, lege og PhD i OsloHvordan kan jeg komme igang med supermat?

Den enkleste måten å komme i gang med supermat på er å lage seg en smoothie.

Drikk en smoothie til frokost, mellommåltid eller etter trening. Supplere din kost med chiafrø, goji- eller andre superbær eller frø er også enkelt.

Det er også mulig å bytte ut ditt vanlige mel og fett når du lager mat med f. eks. mandelmel, kokosmel og kokosolje.