Massasje

Massasje

Spente skuldre, stiv nakke eller vond rygg? Da er det på tide å bestille en massasje

Les mer

 Massasje løser opp spenninger, motvirker stress, løser opp muskler og lindrer smerte.


Vi er mange som jobber for mye, sover for lite og trener for sjelden. Stresset livsstilen vår skaper setter seg ofte i musklene, og gjør disse stramme og spente. 


Vi får hodepine, nakkesperre, muskelsmerter, lumbago, isjas, prolaps… Regelmessig massasje løser opp spenninger, lindrer smerte, motvirker trøtthet og hjelper kroppen med å slappe av og ha det bra.Fordeler med massasje

– Massasje har både en rehabiliterende og en forebyggende effekt. I tillegg frigjøres velvære-hormonet oxytocin av berøringen, sier Reda Negm, spesialutdannet massasjeterapeut på ”Hemmassagen”, et firma som kommer hjem til kundene og tilbyr ulike former for massasje hjemme hos folk. Fordelene med massasje er mange, blant annet øker blodsirkulasjonen i kroppen, og spente muskler blir myke og elastiske.


– Regelmessig massasje motvirker også trøtthet og smerter i skuldre, rygg og nakke. Etter en massasje føler du deg roligere og blir mer bevegelig. Massasjen løser ikke bare opp spenningene i kroppen, den styrker også immunforsvaret og frigjør slaggprodukter, som så transporteres ut av kroppen. Mange trener hardt uten å tøye og ta vare på musklene etter økten. Da hjelper massasje for å holde kroppen i form.

Kunsten å massere

Å massere er en kunstart i seg selv.– For meg som massør er det viktigste å føle seg fram på den jeg masserer. Jeg må se og lese av kroppen, ansiktsuttrykket og pusten. Jeg finner alltid problemer i kroppen din før du har fortalt meg om dem, men det gjelder å se hvor problemet og smerten kommer fra. Det vonde i nakken kommer trolig ikke fra nakken, men for eksempel fra muskelfestene i  ryggen. Jeg føler det i hendene mine, sier Reda.

Kroppens velvære-hormon

Som en ekstra bonus ved massasje økes nivået av kroppens eget velvære-hormon oxytocin. Dette senker kroppens nivå av stresshormoner og gir den fred og ro. Hormonet skilles ut av hormonkjertelen hypofysen i hjernen, og forsking viser at dette setter i gang en rekke prosesser i kroppen som får oss til å slappe av og ha det bra. Oxytocin gir en følelse av harmoni og balanse.


Lytt til kroppen

De fleste kundene som kommer til Reda har det samme problemet: de har vondt et sted og de sover dårlig. I følge Reda kommer problemene som oftest av at de har et for stresset liv og dermed fortrenges symptomene i kroppen. De har sluttet å lytte til kroppens tidlige signaler og at noe er feil.


– Jeg hjelper mennesker med å lytte til kroppen sin og få bedre kunnskap om den. Hvis du lytter til kroppen når den har stive muskler, hodepine og smerte, kan du forebygge

problemene. Hvis du ikke lytter, men stresser videre i stedet for å strekke ut, vil du en dag våkne med prolaps – og da har du virkelig fått et problem.


Beveg deg

Små ting kan gjøre en stor forskjell, mener Reda. Som det å bevege på skuldrene en stund hver time, eller reise seg og gå en runde på jobben et par ganger om dagen. Klart du kan bruke høye hæler, men ikke hver dag. Du kan også gjerne bære den tunge jobbvesken din, men husk å skifte arm en gang i mellom.


– Jeg prøver å få kundene mine til å endre på hvordan de sitter, står og går, men de må selv innse at de har et problem. Massasje hjelper der og da, men du må kanskje forandre livssituasjonen din også. En del vil ikke høre. De tenker at de ”bare har litt vondt” og kjører på full fart, hele veien inn i veggen.Du har et valg

– Folks stresser, de hopper over lunsjen og dropper treninger. Til slutt har de glemt seg selv. De ødelegger helsen sin for å tjene penger – og så må de betale penger for å bli frisk igjen. Reda mener at vi alle har et valg:


– Du må ønske å prioritere din egen helse. Hvis du tar vare på deg selv og er frisk, kommer ikke bare du til å ha det bra, men også barna dine, partneren din, familien og sjefen din – alt begynner med deg! Det er selvfølgelig bra for meg om du fortsetter å sitte feil på kontoret, og dermed bestiller massasje slik at jeg tjener penger, sier han og ler, – men jeg vil at du skal ta vare på deg selv. Jeg vil at du skal ha det bra.


Visste du at?

Ordet ”massasje” stammer fra det latinske ordet ”massa” eller det greske ”massien” eller ”massa”, som betyr berøring.Verdensberømt massasje er svensk

Klassisk svensk massasje – den vestlige verden mest benyttede massasjeform – er en dyptgående massasje, der man løser opp kroppens spenninger gjennom å kna og tøye musklene. Massasjeformen benyttes i forebyggende, rehabiliterende og avslappende øyemed, og ble utviklet av Per-Henrik Ling (1776-1839). Han kalles den svenske gymnastikkens far.Velvære-hormonet Oxytocin

Ved berøring og massasje frigjøres hormonet oxytocin fra den hormondannende kjertelen, hypofysen, i hjernen. Hormonet føres ut i nervesystemet og kroppen via blodet. Oxytocin, som kalles ”velvære-” eller ”fred og ro”-hormonet, setter i gang en rekke parallelle prosesser i kroppen som fremmer avslapping og rehabilitering. Hormonet hjelper kroppen med å slappe av, samt redusere smerte siden smerteterskelen økes. Den reduserer også stress, senker blodtrykket, gir raskere vekst og forbedrer helings- og læringsevnen til kroppen.Masser mer!

En deilig olje gjør det lettere å massere. I dag finnes det et stort utvalg av forskjellige oljer, noen varmende, andre velduftende. Kokosolje mykner opp og kan hjelpe mot strekkmerker. Massasjeoljer med eteriske oljer forenkler massasjen og får deg til å slappe av.


Hvis du ikke har noen som kan gi deg massasje, kan du skaffe deg f.eks. en fotmassasjerulle.  En miniwell gir deilig shiatsumassasje for rygg og nakke. En oppvarmet hvetepute er en god investering siden varmen kan lindre smerten. Varme i kombinasjon med massasje gjør at spenninger lettere løses opp.