Nysgjerrig på nypefrukten?

Nysgjerrig på nypefrukten?

Nype er den oransje-røde frukten, en såkalt falsk frukt, hos nypebusker (Rosa-artene) som er vanlige i Norden. De nyttige nypene betraktes som en av de 14 viktigste villvekstene i en overlevelsessituasjon.

Les mer

NyperNyper inneholder 60 ganger mer C-vitamin enn sitrusfrukter, og har utover dette viktige innholdsstoffer som flavonoider, karotenoider og antocyaniner.


I tillegg inneholder bærene livsviktige mineraler som jern, kalsium, kalium og magnesium, samt karoten, som er en kilde til A-vitamin. Nyper inneholder også mye folsyre, som er spesielt bra for kvinner som planlegger å bli gravide (erstatter allikevel ikke folsyre som tilskudd for gravide kvinner).


Hvordan bruker vi nyper?

Det finnes mange – og gode – måter å få i oss nypene på. Du kan for eksempel starte dagen med en kopp nypete eller nypesuppe. En kopp nype inneholder like mye C-vitamin som 35-40 appelsiner! Det er også godt å strø nypepulver over morgenyoghurten. Ferske nyper kan benyttes til syltetøy, gelé og marmelade, og du kan også koke chutney på dem. Nypepulver finnes også som kosttilskudd i form av kapsler og pulver. Nyper bidrar til å opprettholde sunne og fleksible ledd.


Tørke nyper

Den vakre rosa blomsten pryder nypebusken på høysommeren, i juni-juli. Deretter, i august eller september, kommer nypefrukten. Plukk frukten når den er moden, skyll godt og kutt endene.


Siden kan du velge å tørke nypene eller oppbevare dem i fryseren som malte småbiter i plastposer. Skal du tørke dem, begynn med å dele nypene. Husk å bruke plasthansker. Rundt nypekjernene finnes det nemlig et dunlag som kan skape kløe. Spre nypebitene ut i en langpanne og la det tørke i ovnen på 50 grader i ca. 5-6 timer til skallet er hardt og tørt. Mal dem til et fint pulver som oppbevares tørt og svalt.


Nypete!

Lager du enkelt med 1 ts nypepulver og 2 dl varmt vann.