Hvorfor trenger vi C-vitamin?

Hvorfor trenger vi C-vitamin?

Kroppen vår klarer ikke å produsere C-vitamin selv, og vi må derfor tilføre dette viktige vitaminet via kosten eller tilskudd. C-vitamin har mange gode og viktige egenskaper og er bra for både immunforsvaret, jernopptak og energinivået vårt.

Les mer

Kroppen vår klarer ikke å produsere C-vitamin selv, og vi må derfor tilføre dette viktige vitaminet via kosten eller tilskudd. C-vitamin har mange gode og viktige egenskaper og er bra for både immunforsvaret, jernopptak og energinivået vårt.


Ester-C skiller seg fra annen askorbinsyre ved at den lagres lenger i kroppen, det holder derfor å ta tilskuddet en gang om dagen. Ester-C hjelper deg å opprettholde et godt og sterkt immunforsvar – hele døgnet.


Når C-vitaminet finnes i mage og tarm, kan dette omdanne jern til en form som er enklere for kroppen å ta opp. For kvinner er C-vitamin spesielt viktig for å forhindre lave nivåer av jern. Ester-C øker opptaket vårt av jern. Røykere har også en stor effekt av C-vitaminer, da de omsetter dette raskere enn andre.


C-vitamin er mest vanlig å innta for å styrke immunforsvaret og for å forebygge eller dempe en forkjølelse. Men dette vitaminet er viktig for mange flere funksjoner i kroppen og noen av dem vil kanskje overraske deg:


Bidrar til å forebygge virusinfeksjoner


Bidrar til å redusere tretthet og utmattelse


Styrker immunforsvaret


Bidrar til produksjon av kollagen, som igjen er viktig for hud, knokler, blodåre, brusk og tannkjøtt.


Bidrar til en jevnere hudfarge


Bidrar til dannelsen av kollagen, som hjelper å bevare en fast hud. I tillegg er dette en av våre mest potente antioksidanter, som er med på å bekjempe frie radikaler. Frie radikaler skader huden og gjør at den eldes raskere.


I kroppen vår går E-vitamin fra antioksidant til oksidant, men med C-vitamin regenereres E-vitaminet igjen til å bli antioksidant, og den kan benyttes på nytt.


Bidrar til normal energiomsetning (forbrenning)


Bidrar ved milde allergiplager, da C-vitamin er et naturlig antihistamin.


En kraftig antioksidant som beskytter lever og nyrer lokalt.


C-vitamin, E-vitamin, kobber og sink er sammen med på å bremse utviklingen av grå stær og AMD (aldersrelaterte øyetilstander).


C-vitamin kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer.


For at sædceller skal kunne bevege seg og overleve, trenger de C-vitamin. I kombinasjon med sink vil sannsynligheten for et vellykket resultat bli enda større.Store deler av året her i nord, er det vanskelig for oss å få tilført nok C-vitamin gjennom kosten. Tilgangen på solmodne frukter og grønnsaker er lavere, og mye av frukt og grønt som kjøpes i butikken er modnet på et lager uten sol. Det kan uansett være en god ide å tilføre 500 mg C-vitamin via tilskudd om sommeren, og 1000 mg per dag i de mørkeste månedene.


C-vitamin liker seg best sammen med andre vitaminer of mineraler, og har da størst effekt. Husk at kroppen vår ikke klarer å produsere dette naturlig, så vi er helt avhengige av å få dette tilført via kost og tilskudd.


Ester-C er unikt fordi det forblir i cellene våre i 24 timer og trenger da kun å inntas en gang per dag.