Derfor skal du velge naturlig hårpleie

Derfor skal du velge naturlig hårpleie

Si nei til syntetiske konserveringsmidler og kunstige aromastoffer – og ja til naturlige ingredienser som kan gi håret en helt ny glans.

Les mer


– Håret blir mer levende når du benytter naturlige produkter, sier frisør Caroline Flinkenberg.


Å benytte hårprodukter som ikke legger igjen noen miljøskadelige rester, og som også har et bedre samspill med hud og hår, er noe frisørene på Eco Hair i Stockholm ser på som en selvfølge.


– For meg handler ikke naturlig hårpleie om selve klippingen, vi benytter de samme teknikkene som tradisjonelle frisører, men om selve innholdet i produktene: sjampo, balsam, styling og også i fargeprodukter, sier driver av salongen, Caroline Flinkenberg.

De tradisjonelle hårproduktene i skjønnhetsindustrien legger igjen spor av mineraloljer og silikoner som det er vanskelig for naturen å bryte ned. 


Dufttilsetningene i naturlige produkter er også bedre for miljøet, da disse ofte består av økologiske, eteriske oljer.


– Jeg opplever også at hår som vaskes med naturlig sjampo og balsam blir mer følsomt og krever mindre styling. Jeg ser ofte kunder som har fått tørt og livløst hår på grunn av syntetiske produkter, sier Caroline Flinkenberg.


Naturlig hårpleie er godt for hodebunnen

I mange tradisjonelle produkter finnes de vaskeaktive stoffene SLS, natriumlaurylsulfat eller sodiumlaurylsulfat. Disse sulfatene er gode til å løse opp smuss og fett, men de kan virke irriterende på huden, og også gjøre at den naturlige oljebalansen lett blir forstyrret. Mange opplever derfor hodebunnsproblemer som flass og forstyrrelser, noe som igjen påvirker håret. Går man over til naturlige produkter ses resultatene i hodebunnen tydelig. Huden får som oftest raskt en bedre tilstand.


Når det gjelder håret, kan følelsen variere siden det benyttes et mildere rengjørende stoff i de naturlige produktene, slik som tensider fra for eksempel kokos og mais. Noen opplever at håret ikke føles like «rent» til å begynne med, men det handler ofte om en overgangsperiode, og at håret må venne seg til de nye produktene.


Håret må få tid til å tilpasse seg

– Å slutte å benytte syntetiske produkter innebærer en omstilling for hodebunnen, og derfor kan noen symptomer bli verre til å begynne med. Når du går over til naturlige produkter kan det være et godt tegn at håret raskt blir fett, siden hodebunnen produserer sebum (fett) for å tilbakestille den opprinnelige balansen. Sluttresultatet blir som regel at du kan vaske håret mer sjelden, det føles fyldigere, får mer glans og holder seg friskt lengre, forteller Caroline Flinkenberg.

Noen kan altså ha behov for en utrensningsperiode for at håret skal tilpasse seg de nye produktene, men det er individuelt, mener hun:


– For mange føles det umiddelbart godt å slippe kjemikalier og oljer som ofte tynger ned håret, men noen ganger kan det ta opp til et par måneder å få den etterlengtede effekten. Det gjelder å finne riktig produkt som passer akkurat ditt hår, og da kan det være smart å prøve noen forskjellige merker. Også innenfor det økologiske hårpleietilbudet finnes det alltid variasjoner av hva man liker.


Ricinolje til håret

Hodebunnsmassasje stimulerer sirkulasjonen og øker næringstilførselen til hårsekkene. Prøv å massere inn en ricinolje i hodebunnen en halv time før du skal dusje. Perfekt for deg som har tørt, slitt hår og behov for å tilføre næring til hodebunnen.