Søtsug

Søtsug

Etter mye sukker kan et sterkere søtsug enn tidligere oppstå. Så, hva kan du gjøre med det?

Les merAt vi får et plutselig sug etter sukker er fordi blodsukkeret svinger og kroppen vil ha rask energi. Kroppen har lært seg at den får energi ved å spise søte ting. 


For å motvirke dette skal du ikke spise det som trigger søtbehovet, men heller det som demper det. Det sier Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medisinsk og fysisk kjemi. Derfor er det ingen god idé å stille sukkersuget med alternative søtemidler.


Barn som har fått i seg store mengder godterier, har igjen satt i gang barnas sukkerbehov. Charlotte Erlanson-Albertsson mener at barn egentlig kan være fornøyd med veldig lite sukker, men da må vi dempe barnas sukkersug gjennom å blande ut det søte med noe syrlig, for eksempel ved å blande frukt og bær.


Fem gode tips:

-Mørk sjokolade er perfekt å ha i bakhånd når søtsuget kommer smygende. Mørk sjokolade kan oppfattes som sterk og litt bitter ved første smak, men så snart man har vent seg til smaken, kan man nesten ikke være foruten. Mørk sjokolade er dessuten full av verdifulle næringsstoffer.


-Tomat gir tungen en distraksjon fra suget etter sødme.


-Løk inneholder krom, og gir tungen en annen smak enn det søte.


-Sitron er surt, motsatsen til det søte, og trigger derfor ikke søtsuget.


-Nøtter inneholder krom. Krom bidrar til å opprettholde det normale blodsukkernivået. Når blodsukkeret ikke svinger, men har et stabilt nivå, søker kroppen heller ikke etter rask energi.


Tips!

Spis regelmesig! Går det for lang tid mellom måltidene, er det større sjanse for at du putter i deg noe med mye sukker.