Lite sol kan gi plager

Lite sol kan gi plager

Les om hvordan lite sol kan gi plager

Les mer

Slik unngår du dem.


Sommeren har tatt kvelden og høstsolen lyser opp dagene. Svakere sol gir oss mindre vitamin D, og det kan gi oss flere plager utover vinteren.


D-vitaminene vi får i oss gjennom sommeren lagres i fettvevet, og kan ligge der i opptil seks uker. Hvis kroppen eksponeres godt en vanlig dag i sommersolen gir oss mer enn nok av det vi trenger – det gir oss faktisk like mye D-vitamin som en halv flaske tran.


Prøv vitamintablettene D-Pearls fra Pharma Nord for å sikre ditt daglige inntak av D-vitamin.


Ueffektive stråler

Helt fra september til mars er solstrålene mye mindre effektive, og med solen lavere på himmelen og mindre bar hud er det ikke rart at vi trenger å finne andre vitamin D-kilder.


Mangel på vitamin D øker risikoen for influensa, gjør deg mer utsatt for diabetes av begge typer, kan føre til benskjørhet ettersom kalsium trenger vitamin D for å tas opp i kroppen, og du kan utvikle leddgikt.


Dette er bare et utvalg av sykdommene du har økt risiko for å utvikle med for lave verdier av vitamin D.


Vekk fra ekvator

Forskning viser at folkeslag lengre vekk fra ekvator får mindre vitamin D gjennom solen. Vi har dermed et større behov, og må være mer bevisst på å få i oss nok gjennom dagen.


Vår hud tar lettere opp vitaminet og lagrer det i kroppen, mens de med mørkere hud i Norge er mer utsatt for vitamin D-mangel.


Likevel bør de av oss med lysere hud være obs nå i vinterhalvåret. Forskning viser at barn i økende grad sitter mer inne og bruker mer solkrem når de er ute – en skremmende utvikling som fører til økt fare for deformerte knokler og benskjørhet.


Bli mer bevisst

Det er på tide å bli mer bevisst på ditt daglige inntak av vitamin D. Fisk bidrar, men skal du nå den anbefalte dosen må du spise én hel kilo med fisk hver eneste dag.


Da finnes det mye enklere metoder – suppler kosten din med d-vitamintabletter eller tran. Det er liten fare for å ta for mye, og da spesielt nå på vinteren.


Finn inspirasjon og gode tips på Life.no.