Dette er den beste oljen

Dette er den beste oljen

Enkelte sammenligningsstudier tyder på at krillolje har bedre effekt enn fiskeolje.

Les merForskning på krill er fremdeles i en relativt tidlig fase, men så langt tyder enkelte sammenligningsstudier på at krillolje virker bedre enn fiskeolje. En studie viste at unge kvinner med premenstruelt syndrom (PMS) var mindre plaget av enkelte symptomer enn de som fikk fiskeolje, selv om fiskeoljen også hadde en positiv virkning.


En annen studie viser at krillolje reduserte blodsukker, kolesterol, LDL (”dårlig” kolesterol), triglyserider og økte HDL (”bra” kolesterol) i blodet. Ved de laveste dosene reduserte krillolje triglyserider og LDL mer effektivt enn fiskeoljen.


Godt for hjertet

Det har også blitt vist at inntak av omega-3 er med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, både i et forebyggende og sekundærforebyggende øyemed. 


De viktigste fettsyrene i denne sammenhengen er eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA), og omega-3 fra krillolje inneholder store mengder av begge deler.


Disse fettsyrene påvirker cellemembranene ved å øke både fluiditet og gjennomtrengelighet, som i neste omgang gir nyttige effekter på blodlipidene. Omega-3 i fosfolipidform fra krillolje vil kunne bidra til en gunstig blodlipidprofil og fremme en god hjertehelse (Graesdal, 2009).


Nødvendig for hjernen

Det blir stadig viktigere med fokus på mental helse og hukommelse, særlig på grunn av den økende andel eldre i befolkningen. Lavt omega-3-inntak eller lave nivåer av omega-3 i blodet har vist sammenheng med redusert, kognitiv funksjon, og at denne effekten var signifikant ved lavere doser krillolje sammenlignet med fiskeolje (Konagai et al., 2013).


Når det gjelder hukommelse er det spesielt den flerumettede fettsyren DHA som er viktig, da det er den dominerende fettsyren i hjernen. Omega-3 fra krillolje er en effektiv kilde til DHA.


Styrker ledd og skjelett

I Norge har vi begrensede soltimer i løpet av et år, og da er det lett å risikere å få ernæringsrelaterte utfordringer knyttet til beinhelse. Risikoen for brudd øker med alderen, og med en større andel eldre i befolkningen vil også forekomsten av brudd øke.


Vi har nylig sett at omega-3 fettsyrer også kan bidra positivt til å styrke skjelettet, og dermed kan krilloljen være en viktig bidragsyter til bedret beinhelse. 


Effektene er sett der hvor omega-3 tas sammen med kalsium (Orchard, Pan, Cheek, Ing, & Jackson, 2012). I tillegg scorer krillolje høyt på effekt ved inflammasjoner og premenstruell syndrom (PMS).


Life Krill Oil

Oljen produseres av krill som er fanget på en etisk og økologisk måte i verdens reneste hav utenfor Antarktis. Omega-3 fettsyrene i produktet er bundet til vannløselig fosfolipider, som finnes naturlig i kroppen som byggesteiner til cellemembranene i hver enkelt celle. Når vi tilfører fosfolipider gjennom kosten, kan disse tas opp av cellemembranene uten å først måtte brytes ned og omstruktureres. Vi sier derfor at fosfolipider er lett opptakelige.


Forbrukerdilemma

Det er ikke enkelt for forbrukerne å vite om fet fisk som laks er sunt å spise eller ei. Den ene uken lyder formaningen at vi skal spise fet fisk, tre til fire ganger i uken. Den neste uken bør man redusere inntaket.


Enn så lenge har de som selger fisken plikt til å merke opprinnelsesstedet der fisken er fanger, men er vi forbrukere flinke til å se etter dette? Og er all fisk merket?


For at du og jeg skal slippe å bruke tid på å bane oss vei i iltre debatter og advarsler, er det klokt å ta tilskudd av omega-3 fettsyrer – det er i alle fall de fleste forskere enige i.


Life Krill Oil er helt naturlig - ingenting er tatt bort eller tilsatt oljen som inneholder den naturlige antioksidanten astaxanthin og naturlige fosfolipider.


Les mer om krilloljen på Life.no.