Unngå influensa i vinter

Unngå influensa i vinter

Dette er vitaminene du burde få i deg.

Les mer

Dette er vitaminene du burde få i deg.


Det finnes ingen tvil – influensasesongen står for døren. Det finnes heldigvis grep du kan gjøre, og godt er det at de er både enkle og rimelige. Dokumentasjon beviser at vitamin D kan forebygge influensa, og samtidig gi immunforsvaret ditt en real boost – så hva venter du på?


Bevist hos barn

Japanske forskere har funnet ut at barn som får i seg tilstrekkelig med vitamin D har lavere forekomst av influensa. I en undersøkelse ble barn i alderen 6-15 år delt inn i to grupper, der den ene gruppen daglig fikk D3-vitamin (30 µg), mens den andre fikk lurepiller.


I løpet av en influensasesong viste det seg at gruppen med barn som fikk Vitamin D hadde 60 % lavere forekomst av influensa A, som er den mest vanlige influensatypen.


– Funn støtter antakelsen om at D-vitamin spiller en viktig rolle i forebyggingen av luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa, sier forsker Adit A. Ginde ved University of Colorado Denver School of Medicine til forskning.no.


Start allerede nå

Flere forskere anbefaler derfor tilskudd av D-vitamin på høsten og gjennom vinteren som en effektiv influensa forebyggelse. Det er anbefalt å starte allerede nå for å bygge opp et godt immunforsvar, fordi noe av vitaminet lagres i kroppen – høyst i seks uker. Nå som solen står lavt på himmelen, og UVB-strålene er mindre effektive, er det behov for det.


– Alle burde ta tilskudd av D-vitamin daglig, forteller forsker og professor Johan Moan.


Han er en av Norges ledende forskere innen vitamin D, og ser en økende trend av vitamin D mangel blant befolkningen. Økt tidsbruk innendørs, mer bruk av solkrem og mindre eksponering for solen bidrar til dette.


– En skremmende utvikling, og problemet er særlig stort hos de med mørk hud ettersom de ikke tar opp og lagrer like mye vitamin D som oss med lysere hus, påpeker han.


Holder ikke med vanlig kost

Solen er vår beste kilde til D-vitaminet, men ettersom den er mindre synlig på denne tiden av året, står lavere på himmelen og vi pakker oss inn i mer klær, får vi ikke tilstrekkelig med tilskudd derfra.


– Jeg anbefaler alle enten å ta vitaminpiller eller to-tre skjeer med tran hver dag. Det er nesten umulig å ta for mye vitamin D, forklarer han.


Det skal være enkelt å få i deg nok med vitamin D, og for å gjøre det enda enklere anbefaler vi deg å prøve D-Pearls fra Pharma Nord. Hver kapsel inneholder 20 µg D3-vitamin i kaldpresset, økologisk olivenolje, og sikrer deg din daglige dose med sol-vitaminet.


Finn flere D-vitamin alternativer på Life.no.