E-vitamin

Hvorfor e-vitamin og hvor finner du det?

Les om E-vitamin

Les mer

E-vitamin er et antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vi finner vitaminet i blant annet frø, vegetabilske oljer, grønne bladplanter og avokado.


Det finnes åtte forskjellige typer E-vitamin, og disse deles igjen inn i to grupper: tokoferoler og tokotrienoler. Vi kan lagre cirka 1g E-vitamin i kroppen, og dette spres ut i leveren, musklene, hjertet og binyrene.


Hvorfor trenger vi E-vitamin?

Som C-vitamin fungerer E-vitamin som et antioksidant i kroppen, og som A- og D-vitamin er E-vitamin et fettløselig vitamin. Det innebærer at næringsstoffet tas opp via blodet i tarmen, og lagres i celler og organer i stedet for å utsondres fra kroppen.


Som antioksidant bidrar E-vitamin til å beskytte cellene fra oksidativt stress. Kroppen produserer selv en rekke enzymer som fungerer som antioksidanter, mens andre – som E-vitamin – tilføres gjennom maten. Deres funksjon er å nøytralisere de frie radikalene, og dermed motvirke celleskader.


Gode kilder til E-vitamin

Vi finner E-vitamin i mange fargerike grønnsaker og frukter, slik som paprika (gjerne rød) og grønne bladplanter. Mange vegetabilske oljer er rike på E-vitamin, nøtter og frø, hvetespirer, kli og fullkornsprodukter. Også margarin, egg og melk inneholder mye E-vitamin.


Tips!

En enkel og god måte å få i seg E-vitamin på er å mose avokado på brødskiva, toppe salaten med blandede frø og eventuelt ha på en god oliven- eller rapsolje. 


Å erstatte mettet fett i maten med umettet fett bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet.


Visste du at?

E-vitamin er en vanlig benyttet ingrediens i hudpleieprodukter.