15 tips for bruk av kokosolje

Kokosolje har blitt kalt ”helsens gull”. Den har en høy næringsverdi og inneholder både vitaminer og mineraler, i tillegg til antioksidanter og fettsyrer.Det allsidige kokosfettet kan brukes til alt fra å styrke immunforsvaret, beskytte lever, som hårkur og til pannekakesteking.


15 geniale tips for bruk av kokosolje


1. Som beskyttelse mot solen

Selvfølgelig må du fortsatt benytte solbeskyttelsesfaktor i utsatte områder, som på stranden der sterkere beskyttelse er påkrevd, men kokosoljen gir faktisk en beskyttelse mot solen som tilsvarer solfaktor 4-6.


2. Som stekefett

Kokosoljen, som smelter ved 25 grader, er perfekt for steking. Ønsker du ikke å ha en smak av kokos på pannekakene, kan du velge den duft- og smaksfrie varianten. Sørg bare for at du ikke overoppheter oljen. Når du varmer oljen kommer temperaturen til et punkt der den ryker. Når oljen når dette rykepunktet, begynner det å dannes transfett, og smak og næringsverdi reduseres.


3. Som hårbalsam

La virke i noen minutter i vått hår, skyll så ut. Har du slitte tupper, kan du benytte en veldig liten mengde direkte i tørt hår. Unngå hodebunnen, da håret lett kan oppleves som fett. Sies å redusere hårets proteintap.


4. Som hårkur

Ved slitt og tørt hår kreves en lengre behandling med kokosolje. Ta en håndfull kokosolje, og masser inn i håret. Sørg for at håret blir mettet med oljen helt ut i tuppene. La sitte i minst 30 minutter. Varm gjerne håret med en hårføner samtidig, siden varmen gjør at oljen trenger bedre inn i håret. Vask så håret minst to ganger for å få bort oljen. Gir et mer glansfullt hår.


5. Som hudkrem

Den fete kokosoljen er perfekt for pleie og smøring av tørr hud, spesielt om vinteren.


6. Som sminkefjerner

Smør ansiktet med noen dråper kokosolje for å løse opp sminken. Rengjør så med lunkent vann. Ved svært mye sminke, la oljen virke et par minutter før du vasker den bort.


7. Som lindring ved insektbitt og hudirritasjon

Laurinsyren i kokosoljen har betennelsesdempende egenskaper som lindrer kløe og irritasjon på huden. Derfor er den velegnet ved eksem og fotsopp, i tillegg til at den også kan hjelpe ved insektbitt.


8. Som badeolje

Løs opp et par spiseskjeer kokosolje i badevannet for en babymyk og refuktet hud.


9. Som såpe

Takket være kokosoljens antiseptiske og antibakterielle evne passer den også som basisingrediens i såpe.


10. Som tannkrem

Benytt oljen som den er på tannbørsten, eller tilsett like mye bakepulver for å få et rent og hvitt utseende.


11. Som munnskylling

Siden den har antibakterielle egenskaper, vil kokosoljen som munnskylling trekke ut gift og rense tennene. For en effektiv munnskylling, også kalt oljeuttrekk: ta en spiseskje kokosolje og la denne jobbe i munne i 10-15 minutter. Spytt ut og avslutt med å børste tennene.


12. Som barberskum

Kast den syntetisk fremstilte barbersåpen, og smør deg med kokosolje før barbering. Den naturlige kokosoljen kommer til å etterlate huden din myk og fin.


13. Som vektreduserende tilskudd

Ved slankemetoder, som for eksempel LCHF-dietten og GI-metoden (som bygger på mindre karbohydrater og mer fett), er kokosfett et perfekt tilskudd siden det inneholder mettede fettsyrer.


14. Som middel mot flass

Masser inn litt kokosolje i hodebunnen og la det sitte i 10 minutter (eller over natten hvis du orker å sove med badehette). Vask så håret som vanlig.


15. Som rynkekrem

Kokosolje som gjør huden myk, sies å ha en positiv effekt på rynker så vel som flekker på huden. Oljen kan også redusere opphovning og poser under øynene.


Hvor mye skal jeg ta?

Anbefalt dose er 2-5 spiseskjeer kokosolje i løpet av en dag. Spis den som den er eller bland den i kald mat.


Visste du at?

Kokosolje skal oppbevares i romtemperatur og har en holdbarhet på hele tre år.