For få nordmenn prioriterer restitusjon

Selv om hele 64 prosent av nordmenn mener at søvn og restitusjon er viktig for å forbedre psykiske helse, oppgir bare halvparten at de setter av nok tid til å hente seg inn igjen.

Les mer

Halvparten av nordmenn mener at det er viktig å sette av tid til å samle krefter i en travel hverdag. Helst ved hjelp av trening eller spaserturer. Det alarmerende er derimot at to av fem nordmenn ikke setter av nok tid til å hente seg inn igjen. Det viser Lifes årlige rapport, Helsebarometeret.


Mye på jobben, et vanskelig familiepuslespill og høye krav til å prestere – både fra andre og seg selv – kan være viktige årsaker til stress. Først og fremst oppstår stress som følge av en ubalanse i tilværelsen og når det ikke brukes tilstrekkelig tid på restitusjon. Vi må hente oss inn minst to ganger om dagen, både fysisk og mentalt. Men å prioritere restitusjon er vanskelig når det er så mye annet som må prioriteres.


Selv om hele 64 prosent av nordmenn mener at søvn og restitusjon er viktig for å forbedre psykiske helse, oppgir bare halvparten at de setter av nok tid til å hente seg inn igjen. I alderen 31–40 år svarer en femtedel at tiden ikke strekker til. De som er absolutt best til å prioritere restitusjon er personer i alderen 51-65 år, der hele 65 prosent svarer at de setter av tid til restitusjon.

– Ettersom vi lever i et samfunn med et konstant høyt tempo med mange krav både på jobb og ellers, er det viktig å forstå hvor viktig restitusjon faktisk er. 


Hvis du bare kjører på i høyt tempo, rekker ikke kroppen alltid å advare deg, og plutselig har stresset og de mange kravene satt sine spor. Derfor vil vi poengtere viktigheten av å få lagt inn enkel restitusjon i hverdagen, slik at du gir kroppen den kjærligheten den trenger, sier Natacha, helserådgiver hos Life.

Samtidig viser Helsebarometeret at kvinner er flinkere til å sette av tid til restitusjon enn menn. For å samle krefter er trening eller det å gå en tur de mest populære metodene.


Tre knep for restitusjon i hverdagen


1. Bruk kalenderen

De fleste har en kalender enten privat eller på jobben. Et enkelt, men svært effektivt knep, er å legge inn restitusjon i kalenderen. Det kan handle om fem minutter per dag der du slipper det du gjør og bare fokuserer på deg selv.


2. Prioritere trening

Ifølge Helsebarometeret er trening på topp når nordmenn skal hente seg inn igjen, noe som er utrolig positivt. Trening kan mange ganger ses på som et stressmoment som man må få plass til i hverdagen. Men regelmessig trening og fysiske aktiviteter er en effektiv måte å hente seg inn igjen på. Slipp alle krav og tanker ved å være i nuet under treningen, og svett bort bekymringene dine.


3. Frisk luft skal ikke undervurderes

En kort spasertur i lunsjen ute i frisk luft gjør susen for både kropp og sjel. Slipp jobben og fokuser på deg selv og nyt dagslyset. En annen enkel måte å få inn en spasertur på er ved å gå av bussen eller trikken en holdeplass tidligere enn du trenger. Gjør det enkelt for deg selv å prioritere restitusjon.


Kilde: Les Helsebarometeret 2022 her.