Sov du dårlig i natt også?

Sov du dårlig i natt også?

Har du også lagt merke til forandringer i søvn, energi og humør? Det kan skyldes synkende østrogennivå, noe mange kvinner kan merke allerede i 40 - årsalderen.

Les mer

Har du også lagt merke til forandringer i søvn, energi og humør? Det kan skyldes synkende østrogennivå, noe mange kvinner kan merke allerede i 40 - årsalderen.


Anne Hansen hadde flere symptomer på at hun var i overgangsalderen, men trodde ikke det skulle komme før etter fylte
50. Selv var hun bare 42 år og hadde små barn.


– Jeg kjente ikke igjen meg selv. Hele livet har jeg sovet godt om nettene og våknet glad og energisk om morgenen. Plutselig var jeg en helt annen person, sier Anne Hansen, som i dag er 47 år og trives med jobben som HR-ansvarlig i et reklamebyrå.


Det begynte med innsovningsproblemer om kvelden og av at hun våknet om nettene av at lakenet måtte byttes på grunn av svette. På dagtid var hun trøtt og uopplagt. Tårer og sinne var aldri langt unna.


– På samme tid begynte jeg å miste mye hår, noe frisøren min også bemerket. For meg var det en stor sorg ettersom jeg alltid har vært stolt av håret mitt.  Anne lurte på om hun manglet viktige næringsstoffer, eller kanskje til ogmed var deprimert.– Ingenting var morsomt lenger, og om morgenen lengtet jeg bare etter at dagen skulle ta slutt. Jeg hadde egentlig ingenting å klage på verken på jobben eller i samlivet mitt, og jeg forsto ikke hvorfor jeg hadde det sånn. Men jeg vet at man kan bli deprimert uten uten-forliggende årsaker, så jeg tenkte at det kunne være en forklaring.


Anne tenkte at det sikkert ikke var verre enn at det gikk over av seg selv. Men så kom den fredagen da hun forsto at sinnsstemningen hennes påvirket hele familien.


–Egentlig var det ikke noe stort som skjedde, det var bare den berømmelige dråpen. Jeg og min elleveårige datter hadde planlagt å shoppe, og deretter kjøpe sushi til hele familien og ha en hyggelig filmkveld, minnes hun. Da Anne satt i bilen på vei hjem, ringte datteren og sa at hun hadde dratt til en venn og heller ville være der for å spise og kose seg.  Normalt ville Anne syntes det var hyggelig og vært glad på datterens vegne. Nå følte hun seg sviktet og gråt hele veien hjem.


–Det verste var at datteren min ble lei seg da jeg begynte å gråte. Da jeg kom hjem, lurte mannen min på hva jeg egentlig holdt på med.  Da bestemte Anne seg for å gjøre noe med situasjonen.


–Jeg pleier ikke å plage andre med bekymringene mine, alle har jo sine egne ting å styre med. Men nå er jeg glad for at jeg ikke holdt masken overfor dem.  En av venninnene sa hun trodde Anne var i overgangsalderen.


–Først tok jeg det nesten som en fornærmelse. Jeg mener, jeg var jo bare 42 år. Jeg kunne vel ikke allerede være i overgangsalderen? Men venninnen fortalte at det er vanlig at østrogennivået synker allerede fra 40-årsalderen, og at hun også hadde opplevd liknende symptomer. Venninnen anbefalte et kosttilskudd hun selv hadde prøvd.


–Fremdeles hadde jeg vanskelig for å tro at jeg skulle være i overgangsalderen.  Det føltes som om vi akkurat hadde passert ungdommen og var blitt voksne – så skulle jeg plutselig bli gammel?


Anne snek seg av gårde til helsekostbutikken og kjøpte kosttilskuddet Femarelle, som venninnen tipset om.


–Jeg var litt skeptisk, men da jeg leste at produktet blant annet inneholder B-vitamin, tenkte jeg at det har jeg faktisk prøvd et par ganger for hårets skyld. 


 Anne gjemte esken da hun kom hjem, og begynte å ta tablettene i smug.


–Jeg syntes det var flaut overfor mannen min at jeg kanskje var i overgangsalderen. Allerede én måned etter at jeg begynte med Femarelle, fant jeg tilbake til meg selv –og mannen min kommenterte at han var glad for å ha meg tilbake.


–Kunnskapen om hvordan kroppen endres, i tillegg til en forståelse av at dette er en del avlivet, har gitt meg en ny ro. I dag skjemmes jeg ikke for å snakke om overgangsalderen med mannen min. Jeg har akseptert at alt har sin tid, og jeg håper vi kan ha fortsette å ha det bra som lenge som mulig.

Relaterte sider og produkter

Gode sider og produkter innen søvn og avslappning