Det er mange som ønsker å unngå sukker og som vil vite hvilke alternativer man kan bruke, og det finnes mange alternativer! Det finnes produkter som er basert på erytritol og steviol som er uten kalorier og som ikke påvirker blodsukkeret. Det finnes også GI-vennlige alternativer som Agave og kokospalmesukker. Honning har en relativt høy GI, men inneholder færre kalorier enn vanlig sukker. Hvordan skal man vite hvilket alternativ som passer til hva? Les mer under!

Erytritol / Sukrin

Stoff: Erytritol finner du i søtningsprodukter som Life Zero Calorie Sweetner og i Sukrin. Det er et sukkeralkohol som stammer fra fermentert glukose og finnes naturlig i for eksempel pærer, meloner og sopp.

Kalorier: Det er helt kalorifritt og påvirker ikke blodsukkeret.

Smak: Smaken ligner på sukker, men er litt kaldt og metallisk slik som bjørkesukker. Et godt råd er derfor å tilsette litt stevia når du baker.

Bruk: I tillegg til baking kan man bruke erytritol i kaffe, te og smoothies, til å sylte, safte og i hjemmelaget godteri.

Dosering: Søtningsgraden er omtrent den samme som i sukker, hvilket innebærer at 1 dl sukker tilsvarer 1 dl Life Zero eller Sukrin.

Steviol

Stoff: Stevia reubaudiana er en grønn plante. Fra denne plantes utvinnes et ekstrakt med steviol glykosider og det brukes for å lage søtningsmiddelet Steviosa.

Kalorier: i likhet med erytritol er stevia kalorifritt og påvirker ikke blodsukkeret. Steviaplanten er 300 ganger søtere enn vanlig sukker.

Smak: Det er mye søtere i smaken enn erytritol og har en antydning av lakris, som lett kan bli for sterk om du overdoserer.

Bruk: Passer utmerket for baking og for bruk i varme og kalde retter og drikker.

Dosering: En steviosa-måleskje gir 0,3 ml (83 mg) steviaekstrakt, som tilsvarer søtheten til 25 gram sukker, dvs 2 ss eller 6 ts sukker.

Agave

Stoff: Agave er en sirup utvunnet fra en kaktusaktig plante som i hovedsak finnes i Mexico. Det er et naturlig produkt som ikke er raffinert eller kjemisk modifisert.

Kalorier: Agavesirup er 25 prosent søtere enn sukker, men den har en mye lavere GI-verdi og skal ha minimal påvirkning på blodsukkeret.

Smak: Agavesirup ligner på honning på smak, men har betydelig høyere sødme.

Bruk: I baking, for å søte te og smoothies eller helle over for eksempel grøt eller desserter.

Dosering: På grunn av den konsentrerte sødmen holder det med en tredjedel av den andel sukker som oppgis i en oppskrift.

Kokospalmesukker / Palmesukker

Stoff: Det kommer fra blomstene til kokospalmen som er samlet sammen, tørket og malt til sukker. For deg som liker rørsukker, men ønsker å spise mer GI-vennlig.

Kalorier: Palmesukker har GI på 35 sammenlignet med rørsukker som har GI på rundt 68. Det gir derfor et mer stabilt blodsukkernivå.

Smak: Har blitt populært på kort tid, blant annet for sin fruktige smak som minner på rørsukker og brunt sukker.

Dosering: Sødmen er den samme som i sukker, det vil si at 1 dl sukker tilsvarer 1 dl palmesukker.

Honning

Kalorier: honning har lavere GI og gir færre kalorier enn vanlig sukker. I tillegg til druesukker, fruktsukker og vann inneholder honning blant annet enzymer, mineraler, aminosyrer og vitaminer.

Smak: Etterspørselen etter lokal og økologisk honning har økt, noe som har gjort at flere honningtyper er tilgjengelig på markedet.

Bruk: Honning kan brukes i både matlaging og i baking. Gir en litt mer fyldig smak enn sukker.

Dosering: Honning oppleves som søtere enn sukker, vær derfor sparsommelig med doseringen for å unngå å øke ditt søtningsbehov.

Hva er glykemisk indeks (GI)?

Glykemisk indeks (GI) er en måte å sammenligne den karbohydratholdige matvaren etter dens påvirkning på blodsukkeret. En matvare med lav GI gir etter inntak en jevn blodsukkerkurve som innebærer at blodsukkeret ikke påvirkes i så stor grad.  En matvare med høy GI-verdi gir en raskere og kraftigere stigning av blodsukkeret og insulinet.

Kilde:  Nationalencyklopedin (NE.se 2014)