Naturlig deodorant

Naturlig deodorant

Jakter du på den perfekte deodoranten?

Les mer

 Den som bare gjør jobben sin – motvirker svettelukt, uten å klø, – og dessuten er snill mot hud og helse? Husk at det finnes ingredienser du bør være oppmerksom på hvis du vil ta et bevisst valg.


Har du noen ganger kjent at huden i armhulen har vært irritert eller ekstra følsom? Det er ikke uvanlig hvis du bruker deodorant. Mange deodoranter inneholder nemlig stoffer som kan gi hudirritasjon, og i verste fall allergi. Mange deodoranter inneholder aluminium, som har som funksjon å blokkere svettekjertlene, altså de bittesmå åpningene der fuktigheten, svetten, skal komme ut.


– Aluminium kan irritere og gnisse, og det kan til slutt ende opp med ordentlig eksem, sier Lina Hagvall, som jobber som yrkeshygieniker og hudkjemiker ved Sahlgrenska universitetssykehus og Universitetet i Göteborg.


– Men, det trenger ikke være en allergi. Det kan også være at du er ekstra følsom i forskjellige perioder av livet, og det kan være vanskelig å vite hvorfor man har fått en irritasjon der og da. Lina Hagvall har forsket på kontaktallergi mot duftstoffer, og forteller at etanol, altså alkohol, er et annet stoff som kan irritere huden. Duftstoffer og konserveringsmidler er også ingredienser som kan gi reaksjoner.


Naturlige valg

Aluminium har vært et omdebattert stoff i deodoranter, og selv om det ikke finnes noen direkte forskning som bekrefter at det kan være farlig, er det mange som velger bort vanlige deodoranter til fordel for mer ”naturlige” varianter – uten aluminium eller alkohol – på grunn av usikkerhet. I disse benyttes det i stedet ingredienser som er framstilt av f.eks. salvie, kokos og sukkerroer. Disse tetter ikke til svettekjertlene på sammen måte, men legger seg mer ovenpå huden. Helt sikre mot allergi er de allikevel ikke, påpeker Lina Hagvall;


– Hvis duftstoffer tilsettes i naturlige deodoranter, er risikoen for kontaktallergi mot duftstoffer like stor som ved bruk av vanlige deodoranter.


Lag din egen deodorant

En som har testet naturlige deodoranter, er Elisabeth Ingvar, masterstudent på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. Hun lager til og med sin egen deodorant, hvis hun har tid. Blogginnlegget med oppskriften hennes har blitt det mest leste på KTHs studentblogger. Deodoranten, som inneholder kokosolje, bikarbonat og stivelse, fungerer minst like godt som andre, synes Elisabeth. Hun trener hardt og har svært aktive dager.


– Huden i armhulen er svært følsom, og jeg vil ikke hver dag påføre huden en mengde stoffer som jeg ikke vet hva er. Den største usikkerheten som er forbundet med vanlige deodoranter er aluminium, som jeg ikke vil ha nær lymfekjertlene.Deodorant med kokosolje

Du trenger:

0,5 dl kokosolje (kaldpresset i krukke)

0,5 dl bikarbonat (fjerner dårlig lukt)

0,5 dl maisstivelse, f.eks. Maizena (suger opp fuktighet)

Eventuelt noen dråper eteriske duftoljer


Slik gjør du det:


Smelt kokosolje ved å sette krukken i et vannbad med varmt springvann. Rør i de øvrige ingrediensene, og bland godt. La det stivne til en krem, som du så smører i armhulen som en deodorant.