Derfor burde du få i deg multivitaminer

Derfor burde du få i deg multivitaminer

Les om mulitivitamin

Les mer

Så enkelt er det å forbedre din mentale helse.


Vitaminer i pilleform kan aldri erstatte et sunt og variert kosthold, men studie utført ved Northumbria universitetet i Storbritannia viser at det er klare fordeler ved å daglig innta en multivitaminpille.


Så mange som 215 friske menn i alderen 30-35 år deltok, og samtlige hadde normalt kosthold og var i full jobb. Under studien ble deltagerne utsatt for omfattende psykiske og fysiske tester, før de ble delt i to – her fikk den ene gruppen narrepiller, og den andre fikk en multivitaminpille daglig.


Vitaminer og mineraler sammen

Etter en måned rapporterte de som hadde fått multivitaminer om en vesentlig forbedret mental helse. De følte seg mindre stresset, og var generelt i langt bedre humør – de scoret også bedre på mentale tester enn før de startet på vitaminene. Gruppen som hadde fått narrepiller merket ingen forskjell.


Andre studier viser at vitaminer og mineraler har en mye større effekt på livsstilssykdommer enn tidligere antatt. Å komplettere med et tilskudd er en enkel måte å forsikre seg om at man får i seg nok næringsstoffer – her er det viktig å tenke på at et tilskudd burde inneholde så mange vitaminer og mineraler som mulig, ettersom disse virker sammen.


Lages ikke i kroppen

Vitaminer er organiske forbindelser må tilføres kroppen fordi vi ikke produserer nok av dem selv. Mineraler er kjemiske grunnstoffer som ikke kan dannes i kroppen, og derfor må tilføres gjennom mat og drikke.


Vitaminene kan deles inn i to hovedgrupper:


Fettløselige vitaminer – vitamin A, D, E og K. Disse er avhengige av fett for at kroppen skal kunne oppta og lagre det over tid, hovedsakelig i lever og fettvev.


Vannløselige vitaminer – Alle B- og C-vitaminer. Vannløselige vitaminer opptas og utskilles raskt, og lagres ikke i kroppen. Overskuddet utskilles med svette og urin.