Ta treningen til nye høyder med infrarød sauna

Ta treningen til nye høyder med infrarød sauna. Trening trumfer alltid sauna, men mange av de samme fysiologiske prosessene som skjer i kroppen ved trening, opplever du også når du tar sauna.

Visste du at sauna etterligner moderat intensitetstrening?


Trening trumfer alltid sauna, men mange av de samme fysiologiske prosessene som skjer i kroppen ved trening, opplever du også når du tar sauna – selv om du sitter eller ligger helt stille. I tillegg er sauna et fantastisk verktøy for restitusjon.


Når du tar sauna, begynner kroppen å jobbe. Følelsen blir ofte sammenlignet med en liten «treningsøkt», som ikke er så langt fra sannheten.Hvordan etterligner sauna trening?


- Kroppstemperaturen stiger med 1-2 grader.

-Forbrenningen øker.

-Mengden blod som pumpes ut av venstre hjertekammer øker.

-Blodsirkulasjonen stiger inntil 68% etter kun 15 minutter.

-Økt blodsirkulasjon til huden og muskler trigger svetting og avkjøling av kroppen.

-Pulsen øker til 100-150 slag i minuttet avhengig av intensitet.

-Varmestress trigger mange prosesser på cellenivå som har en cellebeskyttende effekt.

-Sauna bygger ikke muskler, men kan ifølge studie bidra til å hindre muskelsvinn. Det skyldes bl.a. økning av varmesjokkproteiner og veksthormoner.

-Ifølge en randomisert, kontrollert studie viste kombinasjonen av trening og sauna høyere oksygenmetning, lavere kolesterol og lavere blodtrykk. Trening alene viste ikke disse endringene.

Sauna etterligner moderat intensitetstrening, og setter i gang mange av de samme prosessene som skjer i kroppen når du trener.


Det er ikke uten grunn at toppidrettsutøvere bruker sauna for å optimalisere sin treningshverdag. Sauna bidrar til raskere restitusjon mellom harde treningsøkter, mental avkobling, dypere søvn, mindre smerter i muskler og ledd, og – som en bonus – mykere og mindre dehydrert hud.


Infrarød sauna er et godt restitusjonsverktøy

Olympisk mester Vetle Sjåstad Christiansen, Norgesmester Mats Hauge og skiløper på det australske landslaget, Ellen Søhol Lie, har alle en infrarød sauna fra Radiant Health. De elsker den og bruker sauna aktivt i sitt restitusjonsarbeid.

– Sauna øker blodsirkulasjonen kraftig, gir mer oksygen ut til ømme muskler og kan bidra til å bryte ned melkesyre og derav forkorte og forbedre restitusjonstiden, sier Sjåstad Christiansen.

For å prestere best mulig mener han at restitusjon og hvile er like viktig, og ofte viktigere, enn selve treningen.

– Det handler om å få overskudd og komme på plussiden. Han benytter både Infrarød Sauna Maxi Bamboo og Saunateppe fra Radiant Health.


Bedre restitusjon og yteevne, og lettere bein

Hauge, som er en av Norges beste mellomdistanseløpere, bruker infrarød varme i sin treningshverdag for bedre restitusjon og yteevne.

Jeg føler også at kroppen restituerer raskere, noe jeg spesielt merker etter hardøkter. Muskulaturen er mindre sår og jeg er lettere i beina ved neste treningsøkt. I tillegg kobler jeg av mentalt i saunaen, som er godt.


Løper og Norgesmester Mats Hauge elsker å ta sauna. Han bruker aktivt  Infrarødt Saunateppe Basic og Infrarød Sauna Maxi Bamboo  fra Radiant Health for bedre restitusjon og yteevne. – I tillegg kobler jeg av mentalt i saunaen, som er godt.

Optimaliserer treningshverdagen og konkurranser


Søhol Lie pakker med seg det infrarøde saunateppet til treningsopphold og konkurranser. Senest i ski-VM i Planica. Hjemme bruker hun gjerne den bærbare sittesaunaen i bambus.

Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten, smiler hun. Saunaen er med på å optimalisere treningshverdagen, og kanskje enda mer konkurranser. Og det er jo det vi trener for!


Infrarød sauna Basic Bamboo og Infrarødt Saunateppe Basic fra Radiant Health blir aktivt brukt i Ellens trening- og konkurranse hverdag.


Jeg har blitt avhengig når jeg går konkurranser. Kroppen restituerer raskere og jeg kan stille med freshe bein på start dagen etter, sier Ellen.

Skibildet er fra ski-VM i Planica mars, 2023.


Tekst: Radiant Health

Foto: Privat/ Shutterstock