Tips for å støtte immunforsvaret

Tips for å støtte immunforsvaret

Er det mulig å beskytte seg mot alle virus? Ikke helt dessverre, sier immunologiforsker Mattias Forsell. Men det finnes triks som kan bidra til et normalt fungerende immunsystem. Vi støter hele tiden på bakterier og virus i miljøet vårt, men vi blir ikke syke hver gang. Det blir vi bare når immunforsvaret vårt av en eller annen grunn ikke klarer å stå i mot.

Les mer

Fire viktige ting å tenke på for at immunsystemet skal fungere optimalt:


1. Sov godt

– Betydningen av å sove godt er bevist på mange plan. Forskere har konstatert at mange molekyler som er forbundet med søvn eller våkenhet, kan påvirke immunforsvarets aktivitet, og omvendt, forteller Mattias Forsell.
Å sove regelmessig kan også hjelpe. I en ny studie har britiske forskere kommet frem til at vår følsomhet for virusinfeksjoner påvirkes av vår indre døgnrytme. Ved å studere et av genene som styrer den biologiske klokkerytmen, oppdaget forskerne at influensavirus lettere sprer seg om kvelden når genet er mindre aktivt. Da forskerne flyttet det biologiske klokkegenet, enten i menneskelige celler eller i museceller, fant de at tidspunktet for infeksjon ikke lenger spilte noen rolle – virusreplikasjonen var alltid høy. Dette tyder på at personer som jobber nattskift, eller av andre grunner har en forstyrret døgnrytme, kan være mer mottakelige for virussykdommer.


2. Ikke stress

Å ikke stresse og generelt «ha det bra» gir de beste forutsetningene for immunsystemet. Kanskje har du opplevd at du blir nedstemt av å være syk, men forskning tyder på at det også kan være motsatt.
– Vi studerer for eksempel hvordan serotonin, et signalstoff som styrer søvn, appetitt, tarmbevegelser med mer, påvirker en bestemt type immunceller, forteller Mattias Forsell. Hans forskergruppe har kommet frem til interessante foreløpige data.
Immunforsvaret og nervesystemet snakker kontinuerlig med hverandre. Sykdom og immunaktivering gir utslag i humøret og behovet for søvn. Og endrede psykiske forhold, som stress og depresjon, kan altså påvirke immunforsvaret vårt.


3. Spis sunt og variert

Ved næringsmangel fungerer ikke immunsystemet som det skal. Aktivering av immunforsvaret krever dessuten ekstremt mye energi og utallige næringsstoffer.
– Det er derfor viktig å få i seg gode nivåer av alle næringsstoffer og ikke bare fokusere på enkelte vitaminer, sier Mattias Forsell, som mener man skal satse på et variert og balansert kosthold.


4. Ta vare på magen

Helse begynner med en frisk mage. I forkjølelsestider kan det være nyttig å vite at 80 % av immunforsvaret sitter i tarmen. Dine 100 000 milliarder tarmbakterier styrer ikke bare ditt fysiske velvære, men også til en viss grad det psykiske, gjennom hormoner og signalstoffer. Opptil 90 % av serotoninet, som er knyttet til blant annet latter, sex og søvn, produseres i tarmen. Hvordan føles magen din? Trenger du hjelp med fordøyelsen, støtte tarmfloraen med flere gode bakterier eller lindre en oppsvulmet mage?

D-vitamin og C-vitamin

— D-vitamin bidrar til immunforsvarets normale funksjon. I Norge har flertallet av befolkningen for lave nivåer av D-vitamin i vinterhalvåret, ettersom sollys er den største kilden til vitaminet.

— D-vitamin bidrar til immunforsvarets normale funksjon. I tillegg bidrar C-vitamin til et normalt energinivå, noe som reduserer tretthet og utmattelse. C-vitamin bidrar også til å øke opptaket av jern. En viktig egenskap fordi drøyt 30 % av alle kvinner i fertil alder har jernmangel – en vanlig årsak til tretthet.


Vitaminer og mineraler som bidrar til immunsystemets normale funksjon:

Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med en balansert og sunn livsstil.