Kollagen enkelt forklart

Kollagen enkelt forklar.

Les om kollagen enkelt forklart.

Les mer

Med alderen synker kroppens egen produksjon av kollagen og mange kan merke dette blant annet i knær og hofter. Dette kan for mange føre til utfordringer i daglige aktiviteter og påvirke ens livskvalitet.


Kollagen er et protein som er spesielt viktig for kroppens ledd og blir ofte betegnet som kroppens naturlige støtdemper. Hele 70% av brusken du har i leddene er kollagen og dette proteinet er dermed en meget viktig komponent for å opprettholde myke og smidige ledd. Kliniske og prekliniske studier viser ulike positive effekter på fleksibilitet i sener, stabilitet i leddbånd, beinmetabolisme samt muskel og beinintegritet etter et inntak av kollagenpeptider.


•    Kollagentilskudd er rik på aminosyrer med gunstige effekter på inflammasjon, magefunksjon, hud, sener, ledd og muskler.
•    I forbindelse med bløtvevsskader eller revmatiske lidelser er det spesielt gunstig å ta kollagentilskudd.
•    Kroppens behov for aminosyrene som kollagen er rike på kan øke under stress, hvis man røyker, bedriver overdreven soling, eller har et næringsfattig kosthold.
•    Kollagen ser også ut til å spille en viktig rolle for å opprettholde vitaliteten under kroppens naturlige aldringsprosess, samt for å bevare helsen.


Fra tradisjonell kokekunst fikk mennesket i seg kollagen gjennom koking av supper og kraft basert på sener, hud og knokler med eller uten muskelkjøtt.


I moderne kosthold har denne kokekunsten mer eller mindre gått tapt.  Nå i de siste årene har det blitt økt fokus på kraftkoking igjen og dets fordeler, men de fleste av oss velger heller å ta kollagen som kosttilskudd.


Hvor ofte og hvor mye: gode helseeffekter blir observert ved daglig inntak av 5-10 gr. kollagen, derfor anbefaler vi å inkludere tilskuddet på en daglig basis.


Når er det beste tidspunktet å konsumere kollagen: kollagenpeptider er rent protein og kan konsumeres når som helst på dagen.


Når du skal starte: Kollagen er en forebyggende ernæring som bør tas så tidlig som mulig for grupper som er mer utsatt for ledd- og benforhold, slik som aldrende forbrukere og idrettsutøvere.

Vær også bevisst på at kollagen er stort sett av det samme materialet uavhengig av om det kommer fra kylling eller storfe, og hvorvidt det er økologisk eller beitefora.


Kilder:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26822714/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353786/
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/030079908X291967

Kollagen i din daglige rutine


1.    Finn en oppskrift du liker!
 Kollagenpulver kan enkelt blandes i all type drikke eller røres inn i yoghurt og smoothies. Finn en god oppskrift og gjør det til en vane.


2.    Finn ditt perfekte produkt


Å bruke et kollagenprodukt som passer din livsstil og smakspreferanse, sikrer at det blir lettere med å få et jevnt inntak.


3.    Legg det inn i din daglige rutine 
Ved å inkludere det i rutinene dine, sørger du for at du får tilført tilstrekkelig mengde til å nyte helsemessige fordeler.