Alt om solskinnsvitaminet D-vitamin

Alt om solskinnsvitaminet D-vitamin

Har du mangel på dette solskinnsvitaminet? Føler du deg trøtt og nedstemt i vinterhalvåret? Det kan skyldes mangel på D-vitamin.

Les mer

D- vitamin kalles solskinnsvitaminet. Har du mangel på dette solskinnsvitaminet?
Føler du deg trøtt og nedstemt i vinterhalvåret? Det kan skyldes mangel på D-vitamin. Ekstra tilskudd kan være lurt for å støtte immunsystemet, hormonproduksjonen og skjelettet. 

6 grunner til å spise D-vitamin


D-vitamin – hvordan produserer kroppen dette naturlig?
D-vitamin kalles solskinnsvitaminet, ettersom det dannes i kroppen når huden eksponeres for sollys. Om sommeren er det tilstrekkelig å være i sola i 30 minutter hver dag for at kroppen skal produsere nok D-vitamin. Men det ultrafiolette UV-B-lyset som trengs, er dessverre bare kraftig nok fra april til september. I vintermørket, når vi i tillegg dekker oss til med klær mot kulden, trenger vi gjerne ekstra tilskudd av D-vitamin. 

Hvorfor ta D vitamin?


D-vitamin støtter immunssystemet
D-vitamin støtter immunsystemet, noe som er særlig viktig når forkjølelsen herjer i vinterhalvåret. De senere årene har forskerne oppdaget en tydelig sammenheng mellom D-vitamin og helsen vår, blant annet det at tilskudd av D-vitamin kan gi en viss beskyttelse mot luftveisinfeksjoner* Mangel på D-vitamin kan forårsake trøtthet og nedstemthet, og vitaminet bidrar til å opprettholde normal muskelfunksjon, sterk beinstruktur, sterke tenner og normalt kalsiumnivå i blodet. 

D-vitaminer og andre vitaminer 


D-vitamin i ulike matvarer
Via maten får vi i oss D-vitamin først og fremst gjennom fet fisk som laks, sild og makrell. Det finnes også i egg, kjøtt, D-vitaminberikede meieriprodukter som melk, smør og margarin, samt i sopp, blant annet steinsopp og kantarell. I snitt får vi i oss ca. 7 mikrogram D-vitamin per dag gjennom kostholdet. Vårt daglige behov for D-vitamin er 10-20 mikrogram.


*Kilde: Karolinska Institutet (https://nyheter.ki.se/ny-forskning-om-d-vitamin-och-luftvagsinfektioner-viktig-for-riskgrupper)


Kosttilskudd erstatter ikke et variert kosthold. Det er viktig med et balansert kosthold og en sunn livsstil.


Helsedirektoratets anbefalte daglige inntak av D-vitamin:

  • Barn og spedbarn fra 1 uke: 10 mikrogram.
  • Voksne opp til 74 år: 10 mikrogram.
  • Voksne over 75 år: 20 mikrogram.
  • Gravide og ammende: 10 mikrogram.