10 tips for bedre søvn

Våre aller beste søvntips

Er du ung og har så mye å gjøre at veien til drømmeland lang og kronglete? Du er ikke alene med å slite med søvnen. Her er våre beste tips for bedre søvn.

Les mer

Søvnbehovet vårt endrer seg med alder og aktivitet. Vi trenger å sove mellom seks og ni timer i døgnet. Får du den søvnen du trenger? Her er våre ti tips for bedre søvn:


1. Ha faste søvnrutiner

Bestem deg for et tidspunkt for når du skal gå og legge deg, samt en tid for når du skal våkne. På den måten lager kroppen et mønster for søvnen din, og du sovner og våkner lettere.


2. Ikke tren for sent

Mosjoner gjerne, det gjør det enklere for kroppen din å slappe av når det nærmer seg sengetid. Men ikke tren for sent på kvelden. Da kan treningen få motsatt effekt, og i stedet kvikke deg opp.


3. Test en vektdyne

Bytt ut den vanlige dynen din med en vektdyne som gir en omsluttende tyngde mot kroppen. Det gjør deg mer avslappet, du sovner raskere og våkner mer oppkvikket. Mange brukere forteller også om lengre dyp søvn og mindre problemer med snorking.


4. Ta kontroll over døgnrytmen

Hjelp kroppen til å forstå forskjellen mellom dag og natt. Slipp dagslyset inn i løpet av dagen, og gå gjerne tur mens det er lyst. Demp lyset og opphold deg i et mørkt rom før sengetid.


5. Begrens skjermtiden

Unngå tv, data eller mobil rett før du skal sove. Det er lett å glemme tiden hvis du tar mobilen eller nettbrettet med i sengen. Det blå lyset fra skjermene ødelegger den biologiske klokken.


6. Invester i en god seng

Velg sengen din med omhu. En seng skal man ofte ha i flere år, og da er det viktig at du velger riktig type madrass for akkurat din kropp.


7. Sov svalt

Du sover bedre i et svalt soverom. Åpne vinduet en liten stund før leggetid slik at rommet er passe kjølig.


8. Finn en avslappende aktivitet

Hva får deg til å slappe av før leggetid? Lese en bok, ta et bad, gå en tur, gjøre yoga, ligge på en spikermatte eller lytte til rolig musikk? Når du finner noe som fungerer – gjør dette til en vane.


9. Test et tilskudd eller en kvelds-te

Det finnes mange gode tilskudd som hjelper kroppen til å slappe av når det er leggetid, blant annet urter som balanserer kroppen ved stress. Prøv også kvelds-teer med beroligende effekt.


10. Slapp av med spikermatte eller hvetepute

Varmen fra en hvetepute hjelper deg til å myke opp spente og støle muskler i rygg, nakke og skuldre. Bruker du en spikermatte, frigjøres endorfin og oxytocin, kroppens egne hormoner med smertelindrende og stressreduserende effekt.

Har du søvnproblemer? Velkommen inn og få råd og hjelp fra oss. Vi hjelper deg med gode vaner som får stress og søvn i balanse.

Hjelp, råd og gode produkter:

– Vi har mange gode produkter i butikken, alt fra beroligende teer til kosttilskudd med urter og andre virkestoffer. En god sove-te er alltid greit å ha i skapet, og en favoritt er Pukka Night Time. Melatonintilskudd har også vært revolusjonerende hos mange av våre kunder, og kan bidra til raskere innsovning.

Våre aller beste søvntips