Spis blåbær – se bedre

Ernæringsfysiolog hevder blåbær har svært god effekt på øynene.

Ernæringsfysiolog hevder blåbær har svært god effekt på øynene.

Les mer


Inntil for 25 år siden ble blåbær ansett som gratis og velsmakende ”matauk”. Da begynte den amerikanske forskeren J. A. Joseph å studere bærene som i folkemedisinen hadde blitt brukt mot diaré, dysenteri, mageinfeksjoner, skjørbuk, influensa og øyesykdommer.I 1999 la Joseph fram en stor studie som dokumenterte at vi sannsynligvis kan reversere aldersforandringer i hjernen gjennom levesett og kosthold, og at blåbær har flere unike egenskaper vi kan nyttiggjøre oss. De siste årene er det lagt fram stadig med dokumentasjon på at blåbær trolig er det sunneste vi kan få i oss.

Den norske legen, Audun Myskja, viser til tung forsking når han hevder at blåbær er supernæring fremfor noe annet, og som trolig kan hjelpe mot blant annet Alzheimers og demens.

De viktige antocyanene

Antioksidanter beskytter kroppens vev mot skader fra frie radikaler. Disse dannes ved normalt liv og aktivitet, men også ved stress, røyk, forurensing og solbestråling. En tommelfingerregel sier at jo mørkere farge frukten/bærene har, desto mer antioksidanter inneholder de. I så måte forteller fargen på blåbærene at disse inneholder mye antioksidanter, og da spesielt av typen som kalles ”antocyaner”. I blåbærene styrker antocyanene veggene i blodårene, spesielt for øynene.

I følge Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog hos Bama, har det vist seg at blåbær har en spesielt god effekt til å holde øynene friske. Hun mener at diabetikere som har fått øyelidelsen, retinopati, også kan ha nytte av blåbær.

En blå visjon

Life Blueberry Vision er et nytt produkt som inneholder høykonsentrert ekstrakt av svenske blåbær. I tillegg til blåbærekstraktet inneholder produktet ekstrakt av ringblomst, øyentrøst, solbær og druekjerner, samt vitamin A (fra naturlig betakaroten) og sink, som er kjent for sine positive egenskaper til å opprettholde et godt syn.