7 tips til mer energi

Mange av oss lever travle liv fylt av jobb, trening og andre aktiviteter. Noen ganger kan det være litt vanskelig å holde styr på alt. Unngå energikrise med disse 7 tipse och finn energi i hverdagen!

Les mer

7 tips til mer energi


1. Invester i immunsystemet.

Maten vi spiser påvirker tarmfloraen, som igjen har stor betydning for

immunsystemet – opptil 80 prosent av immunsystem vårt sitter nemlig i tarmen, der også rundt 90 prosent av lykkehormonet serotonin dannes. Gi de gode bakteriene dine mer plass i tarmen ved å spise fiberrik, fargeglad og variert mat. Da gir du samtidig de dårlige bakteriene mindre plass, noe som gir immunsystemet bedre forutsetninger. I tillegg føler du deg gladere og mer opplagt.


2. Tren deg pigg.

Kun 30 minutter med mosjon og bevegelse hver dag kommer til å gi deg mer energi. Legen Anders Hansen kaller det den gylne halvtimen, og det er den totale mengden bevegelse som regnes. Når du beveger deg, frigjøres dopamin, serotonin og endorfiner, hormoner som gjør deg gladere og mer opplagt.


3. Tren takknemlighet.

Forskning viser at takknemlighet er veien til et lykkeligere liv. For å få en herlig og energifylt dag: Begynn med å skrive ned tre ting du er takknemlig for – smått og stort. Lukk øynene og  kjenn på takknemlighet, la følelsen fylle deg – og ta med deg denne energien resten av dagen.


4. Sov bedre. 

Mange sliter med søvn i perioder, noe som på mange måter påvirker livet, ikke minst energinivået påfølgende dag. Heldigvis finnes det gode råd for deg som vil sove bedre: Sov i et mørkt rom, unngå skjerm noen timer før du skal sove, innfør et kveldsrituale med avslapning og nedstressing, eller få hjelp i form av beroligende urte-te og næringsstoffer.


5. Bruk dagen – utendørs!

Det er viktig å få dagslys og sollys så ofte som mulig. Ta en spasertur i lunsjen – selv et kvarter gjør forskjell for energinivået. Du får både bevegelse og mosjon, men også avveksling og nye inntrykk, som er bra for hjernens restitusjon. Har du ytterligere behov for lys i de mørke månedene, kan en lysterapilampe kompensere for manglende dagslys.


6. Se over tiden din. 

Mangel på struktur er en vanlig stressfaktor. Det kan stresse både deg og omgivelsene dine hvis du tar på deg for mye. Døgnet har 24 timer, du skal sove i 8, i 8 timer er du pa jobb. Da gjenstår rundt 8 timer – hva er det rimelig at du skal rekke? Beregn gjøremalene ut i fra tiden du har til rådighet. Ikke stjel fra sovetiden, og ikke gjor fritid til arbeidstid. Ta ogsa høyde for uforutsette ting.


7. Mer muskler = mer energi. 

Å trene styrketrening forebygger en rekke sykdommer, som artrose, artritt, ryggproblemer, hjerte- og karsykdommer. Muskeltrening forbedrer også den kognitive evnen, og livskvaliteten og livsenergien øker. Mer muskler gjør deg ikke bare sterkere, men også mer opplagt!


Tips til energi under de mørka månedene


8. På tide med D-vitamin.

Kjenner du deg trøtt, deppet og lav på energi? Det kan være symptom på D-vitaminmangel. Nå som mørket kryper nærmere og sola forsvinner mer og mer, forsvinner også vår desidert største kilde til vitaminet. Da er det på tide å fylle reservene med D-vitamin for å opprettholde et sterkt immunsystem, sterke tenner og normal beinstruktur og muskelfunksjon. Husk at D-vitamin er fettløselig og må tas sammen med mat som inneholder fett for at vitaminet skal tas opp i kroppen.