Derfor bør du få i deg D-vitamin

Derfor bør du få i deg D-vitamin

Les om hvorfor du bør få i deg D-vitamin

Les mer

Listen er lang.


Forskningen på vitamin D har eksplodert siden 90-tallet, og fokuset ligger på hvor mye godt vitaminet gjør for oss i hverdagen. Uten tilstrekkelig med D-vitaminer har vi økt risiko for en rekke sykdommer, noe professor og forsker Johan Moan ønsker å bevisstgjøre.


– Det finnes mange og alvorlige konsekvenser ved mangel av D-vitamin, og det tar ikke veldig lang tid før noe inntreffer heller, sier han.


Prøv D-Pearls fra Pharma Nord.  


Holder deg frisk

Ta avstand fra influensabølgen i vinter, og få i deg nok vitamin D. Forskning viser at de som får nok D-vitamin gjennom vinteren har betydelig lavere risiko for å bli syk.


– Du burde starte med tilskudd av D-vitaminet allerede nå på høsten, så sikrer du deg i vinter, mener Moan.


Professoren er en av Norges ledende forskere innen D-vitamin, og er ikke beskjeden i sin oppfordring.


– Noe av D-vitaminene du får fra solen i sommer ligger igjen i kroppen, men ikke veldig lenge. Alle burde derfor ta tilskudd nå på høsten og vinteren, forklarer han.


– Engelsksyken er også på vei tilbake blant barn, grunnet mindre tid ute i solen og overdreven bruk av solkrem, forteller Moan.


Engelsksyken er en sykdom som oppstår når barn over lengre tid går med D-vitaminmangel. Konsekvensene er blant annet deformerte knokler.


Overvekt og vitamin D

Høye BMI-verdier og mangel på vitamin D har en klar sammenheng - vitaminet kan hjelpe deg ned i vekt om du har noen kilo for mye.


– De som er overvektige trenger økt tilskudd av vitamin D ettersom vitaminet er fettløselig, og kan forsvinne i fettvevet før det blir tatt opp til resten av kroppen.


På grunn av dette øker også risikoen for sykdommer for pasienter som er overvektige, da de ofte har lavere D-vitaminnivå i blodet.


Andre mener også at depresjon kan oppstå som følge av vitamin D-mangel, men her er det mindre dokumentert forskning.


– Det som er sikkert er at vitamin D spiller inn på hormonene i kroppen. Hvordan er ikke helt sikkert, men det er trolig mulig å stabilisere hormonene om du tar jevnlig tilskudd av vitamin D, sier Moan.


Det er vel ikke så mye å vurdere? Hos Life finner du D-vitaminene som passer for deg.