Dans deg i form

Dans deg i form

Proffdanser Tony Irving forteller hvordan.

Les mer

Dans brenner fett, bygger muskler , øker smidigheten din og gir kondisjon. En perfekt treningsform som også er morsom, men hvilke muskler trener du – og hvilken danseform passer for deg? Proffdanseren Tony Irving har svarene.


Dansens mange fordeler som treningsform

Dans er en effektiv treningsform som gir mye mer enn bare trening.


– Det som gjør dansen unik, er at den kombinerer fysisk trening med kreativitet, følelsesmessig kontakt og sosial interaksjon. Du trener ikke bare kroppen – dans er også stimulerende for sinn og sjel, sier danseguruen Tony Irving, som ikke bare er dommer i suksessprogrammet Let’s Dance, men som også har dømt i flere verdensmesterskap i ulike dansedisipliner. I dag jobber han blant annet som danselærer i Stockholm.


I følge Tony er dansen positiv fordi den på en naturlig måte gir kroppsberøring, noe som også er verdifullt for helsen. Den gir også emosjonell og kreativ stimuli.


– For meg er dans også en måte å bearbeide emosjonelle sider av livet på, og disse sidene kommer fram når man danser. Det er en av få fysiske treningsformer som virkelig kobler sammen kropp og sjel. Dans gir ikke bare bedre fysisk helse – men også bedre psykisk helse.


Se hele utvalget vårt av kosttilskudd med fokus på sport og trening.


Alle kan danse

Til forskjell fra andre treningsformer er alder eller fysiske begrensninger ikke noe hinder hvis du vil danse. Mange treningsformer krever en viss fysikk før oppstart, men dans er perfekt for deg som er nybegynner, og man må ikke være i perfekt fysisk form. Dans er også en av få aktiviteter der menn og kvinner i alle aldre trener sammen. Du kan danse overalt – også hjemme. Som treningsform fungerer dans også for rullestolbundne med partnere.


– I rullestoldans danser man med samme forutsetninger som en gående, men jobber som par eller solo, tilpasset etter den som sitter i rullestol, forklarer Tony.


– Ønsker du bare å danse for å komme i form eller ha det morsomt, blås i pardans og kom deg heller av sted til et lokalt treningssenter eller til en danseskole som har dans for fitness. Kjør på selv! Det spiller ingen rolle om du ikke danser i takt, ikke kan utføre bevegelsene perfekt eller ikke har noen partner. Dans for å få trening og for å kjenne gleden dansen gir! Dans som er bra for kroppen, er også bra for sjelen, sier Tony Irving.


Få kroppen i gang

En intensiv danseøkt forbedrer kondisjonen din og brenner energi. Musklene trenes og blir sterkere. All dans gir sterke ben, mens kroppens øvrige muskler får ulik mengde trening av de forskjellige dansene. Du lærer deg også nye bevegelser, strekker kroppens grenser og øker dermed bevegelsesevnen din. Musklene blir smidige, balansen forbedres og du trener koordinasjon – å utføre flere bevegelser samtidig.


Forskning viser at koordinasjonstrening er bra for hjernen, og forbedrer så vel kreativitet som læringsevne. Dans har også en positiv innvirkning på ledd og fleksibilitet.


– Det er rett og slett utrolig bra med dans. Du koordinerer flere muskelbevegelser samtidig, i stedet for bevisst å isolere og trene spesielle muskler som du gjør i en maskin på treningssenteret. Dans er funksjonell trening – uten at man tenker over det! Når du begynner å bevege deg, og hjernen setter i gang kroppen, får du trening mens du har det gøy – uten at du trenger å bekymre deg og tenke på hva du gjør, mener Tony.


Dans…

  • styrker hele kroppen fysisk
  • bidrar til et bedre immunforsvar
  • senker blodtrykket
  • styrker skjelettet og reduserer risikoen for benskjørhet
  • gir bedre kondisjon
  • bidrar til øket smidighet
  • forbedrer bevegelsene
  • gir bedre humør
  • forbedrer nattesøvnen
  • gir større sexlyst


”Å danse pardans er akkurat som å være i et forhold: Man må kunne følge hverandre. I det ene øyeblikket fører partneren, og i det neste fører jeg. Men, hvis begge forsøker å føre, blir det bråk – og hvis begge prøver å følge, skjer det ingenting.”

Tony Irving