Slik får du ny energi i sexlivet

Slik får du ny energi i sexlivet

Nei, sexlysten dør ikke med alderen. Den trenger ikke engang å avta, hvis du spør forskeren, ernæringsrådgiveren og sexologen Marina Manuela de Paoli. Her gir hun deg sine beste tips for å vekke lysten.

Les mer

Minsket lyst kan ha flere årsaker. Noen ganger forsvinner den uten forklaring, men ofte blir den borte fordi jobb, stress og ikke minst tidkrevende småbarn kommer mellom. Spesielt for kvinner er sexlysten det som først forsvinner når livet generelt føles presset. Og så, akkurat når de verste småbarnsårene er over og det endelig blir mer tid til forholdet, oppdager mange par at lysten og nærheten har forsvunnet med våkenetter, kolikkgråt og barn i sengen. Det er mulig å finne tilbake til et aktivt og lystfullt sexliv igjen, mener sexologen Marina Manuela de Paoli. Og det er viktig å investere tid til dette. For mange er sex limet som holder forholdet sammen. Når det blir mindre sex og nærhet i forholdet, øker samtidig avstanden mellom deg og partneren din.


Sex frigjør velværehormoner

Et aktivt og sunt sexliv gir mange fordeler: Det styrker relasjonen, motvirker stress og får oss også til å føle oss bedre. Ved berøring og orgasme frigjøres velværehormonet oxytocin, som gir en følelse av lykke og velbehag. Vi føler oss bedre, helt enkelt.


– Sex går hånd i hånd med vitaliteten. Har du problemer med sexlivet, spiller dette også inn på andre områder i livet, mens et godt sexliv gir øket livslyst og energi, sier Marina Manuela de Paoli.


Prat mer om sex

Kommunikasjon er nøkkelen til å finne tilbake til hverandre – til nærheten og til et sunt sexliv. Man må våge å snakke om sex, og hvordan man kan møtes seksuelt. Og så må man huske at sex er mer enn bare penetrering.


– Mange par tar sex´en for gitt, men man må prioritere og sette av tid til å få et godt sexliv. Feilen mange gjør er at de snakker for lite om sine egne lyster.


Marina Manuela de Paoli mener at også heteroseksuelle må ”komme ut” med sine spesielle seksuelle behov. Det er viktig å prate om hva man liker og ikke liker seksuelt.


– Det finnes en rekke fetisjer og ønsker som vekker kanskje akkurat din, eller partneren din, sin lyst. Kanskje vil partneren din prøve analsex, bonding eller swinging? Kanskje du vil lese erotiske noveller og se på film eller gå på en nudiststrand? For å kunne nyte et aktivt, sunt sexliv fullt ut, er det viktig å våge å bekrefte sin seksualitet uten å skjemmes over den. Ikke sett noen begrensinger for hva man i følge normen ”skal like”, men aksepter og oppmuntre hverandres lyster.


Onaner mer

I følge sexologen er det utrolig viktig spesielt for kvinner å utforske sin seksualitet på egen hånd. Studier viser at kvinner som onanerer har et bedre sexliv enn de som ikke gjør det. Hos menn er det ofte motsatt.


– Det er først når kvinner kjenner kroppen sin og sitt orgasmiske potensiale at de kan få fullt utbytte av sex, mener Marina Manuela de Paoli.


Å utforske og trene opp sin egen orgasmeevne på egen hånd gir et bedre sexliv, også med partneren din. Det er få kvinner som får vaginale orgasmer kun av penetrering. For de fleste kvinner kreves det stimulering av klitoris for å få orgasme. I følge Marina Manuela de Paoli gir stimulering av den følsomme klitorisen kombinert med penetrering den beste sexopplevelsen. Det finnes mange sexleketøy på markedet som er utformet for å hjelpe deg til å vekke lysten og ta sexlivet til et nytt nivå, på egen hånd så vel som med en partner.


Våg å være leken

Også som voksen er det viktig å våge å være leken. Lek kan vekke din slumrende lyst.


– Overrask hverandre. Ta en parmassasje og bygg opp stemningen, eller overrask med en erotisk middag og åpne døren naken. Skaff barnevakt for å ha det deilig i sengen, ikke bare for å gå på kino. Sexologen tipser også om å investere i sexleketøy som kan ta sexlivet til et nytt nivå.


– Jeg ser på sexleketøy som en måte å bli venn med sin egen kropp på, og som et krydder i sexlivet. En vibrator kan forbedre sexlivet og forsterke orgasmene for de fleste kvinner. Manuela de Paoli mener at menn må gi slipp på tanken om at de skal kunne tilfredsstille kvinnen uten andre verktøy.


– Også mannen kan oppdage at de liker vibratorer, siden de også føler vibrasjonene fra en vibrator ved penetrering. Den optimale orgasmen for en kvinne fås gjennom en vibrator som stimulerer klitoris i kombinasjon med penispenetrering, sier Marina Manuela de Paoli.


Deiligere sex med bedre gli

Tørre slimhinner kan være et hinder for å nyte sex. I tillegg til å bruke glidemiddel finnes det også kosttilskudd for slimhinnene som framfor alt inneholder tindvedbær. Tindvedbær har en naturlig balansert sammensetning av fettsyrer og vitaminer, der vitamin A bidrar til å opprettholde slimhinnenes normale funksjon. Normalt fungerende slimhinner har en smørende funksjon, og kan forhindre problemer som tørre slimhinner i underlivet. Kosttilskudd bør ikke erstatte et variert kosthold.


Prøv lystgelé

Det er også mulig å prøve en såkalt lystgelé. Den kan for eksempel inneholde menthol, som stimulerer blodgjennomstrømmingen i kjønnsorganet samtidig som du får en kjølende effekt på overflaten. Også L-arginin kan være en ingrediens. L-arginin trenges for at kroppen skal kunne danne nitrogenoksid, som er med og stimulerer svulmefunksjonen i de genitale kroppsdelene våre. Ved tørre slimhinner kan geléen kompletteres med et nøytralt glidemiddel.Sexologens tips for å vekke lysten

1. Ikke ta seksualiteten for gitt

Gi den tid, prat om den, vern om den.

2. Utforsk seksualiteten deres

Snakk sammen og finn ut hva du og partneren din tenner på.

3. Tren på å nyte

Øv på å slappe av og ta i mot, også på andre måter. Unn hverandre en massasje eller et varmt bad sammen. Nyt nærhet uten krav, og bygg opp lysten gjennom å kose uten penetrasjon. Det hjelper til å frigjøre seg fra krav til å prestere seksuelt.

4. Våg å være lekne

Ha et lekent forhold til sex, og fortsett å utforske seksualiteten deres. Test ut sexleketøy, både på egen hånd og sammen.


Identifiser lystdreperne deres

– og prat om dem

1. Livsstilen.

Hvordan fordeler dere tiden mellom arbeid, fritid, familie og sexliv? Se over hvordan dere kan omprioritere for å gi tid til lyst og nytelse.

2. Helsen.

Er det sykdom eller fysiske begrensninger som setter stopp? Hvordan er det med mat, søvn og mosjon? Hormonproblemer? Se hvordan bedre helse kan hjelpe på sexlivet.

3. Forholdet.

Finnes det kommunikasjonsproblemer, sinne, skuffelse, krav eller andre negative faktorer? Med underliggende aggresjon er det vanskelig å gi og kjenne nytelse.

4. Sex´en.

En den rutinemessig og trist? Er sexteknikken dårlig eller ufølsom? Kanskje trenger dere å teste noe helt nytt i sengen for å gjenfinne lysten.