Kollagen og dets rolle i kroppen

Kollagen og dets rolle i kroppen

Kollagen er det proteinet i menneskekroppen det finnes mest av, og kan utgjøre opptil 30% av all proteinmassen.

Les mer

Det er en hovedingrediens i alt bindevev—hud, hår, tenner, muskler, sener, brusk, ledd og knokler. Du finner også kollagen i blodåreveggene, tarmcelleveggen, arrvev og øynene - og også i håret, huden og neglene. Kollagen er bokstavelig talt limet som holder kroppen vår sammen. Ordet kollagen opprinner fra det greske ”kólla” som betyr lim, og ”-gen” som betyr produsere. Faktisk laget man lim av kollagen for mer enn 8000 år siden, trolig ved å koke hud og sener fra dyr.


Hvordan fungerer kollagen?

Ulike celler i kroppen vår er ansvarlig for produksjonen av kollagen. Cellene bruker spesifikke aminosyrer som byggesteiner for de store kollagenproteiner, som deretter blir organisert i sterke fibre som gir strukturell vevstøtte, fleksibilitet og evnen til å motstå belastning.  Forskere har identifisert 28 forskjellige typer kollagen i kroppen, og så mye som 90% av den totale proteinmassen er klassifisert som type 1 kollagen.


De tre vanligste typene er:
-    Type 1 og 3: Hud, hår, tenner, sener og knokler
-    Type 2: Brusk og ledd


Kollagen av type 1 omfatter alle organene våre og er en viktig komponent i leddbånd, sener, bein, muskelfibre, blodkar, arrvev, øyne, tenner - og også i håret, huden og neglene.


Nylig har kollagen type 2, som først og fremst finnes i brusk, blitt populært, og denne benyttes oftest for å fremme generell helse. Type 3 kollagen kan også finnes i noen produkter, men sammenlignet med type 1 kollagen spiller det en veldig liten rolle i kroppen. Sammenlignet med type 2 og type 3 kollagen, har kollagen av type 1 mye større anvendelsesmessige og helsemessige fordeler.


Mange lurer på hvorfor kollagen er forskjellig fra andre typer proteiner som myse, melk, soya, brun ris og erter. Alle proteiner brytes ned til enkelte aminosyrer—men kollagen er rikere på enkelte aminosyrer enn de vanlige proteinkildene i kostholdet vårt: Glycin, Prolin, Hydroxyprolin og Glutamin. I tillegg inneholder kollagen flere aminosyrer, de viktigste er: glycin, prolin, hydroproxyproline og arginin.


En av årsakene til at kollagentilskudd er så effektiv, er aminosyren glycin. Glycin utgjør rundt 30% av aminosyrene i kollagen, og fungerer som et signalstoff og binder til reseptorer i nervesystemet. Forskning antyder at kroppen ikke selv klarer å produsere nok glycin fra et vanlig kosthold. Behovet for glycin kan være opptil 10g per dag for noen mennesker, og et vanlig kosthold vil kun gi ca 2,5-3g per dag. Kollagen som tilskudd kan bidra til å dekke dette behovet, i doser på 10g eller mer per dag.


Har du kollagentap?

Normalt sett produserer kroppen tilstrekkelig med kollagen, men rundt 30 år begynner vi å miste omtrent 1% av kollagenet vårt per år. Samtidig begynner kroppens evne til å produsere kollagen å avta. For høyt forbruk av sukker, kaffe, koffein, røyking og alkohol kan skade kroppens kollagen raskere. Stress, autoimmune tilstander, medisiner, trening og til og med slanking kan fremskynde denne reduksjonen. Tegnene på dette er åpenbare. Vi føler og ser effekten av kollagentap hver dag i speilet. Rynker vises, huden tørker, håret blir tynnere og mister glansen, neglene blir sprø, leddene blir stivere, og kroppen vår mister muskelmasse og form. Uten sunne kollagennivå kollapser kroppene våre praktisk talt. Å eldes, er å miste kollagen.


Hvorfor tilføre ekstra kollagen i kosten?

Flere og flere menn og kvinner over hele verden og i alle aldre finner nytten av å integrere kollagenpeptider i kostholdet, for å dra nytte av dets unike helsemessige fordeler og støtte en aktiv og sunn livsstil:Kollagen forbedrer ledd, bein og restitusjon etter trening ...
Den eksklusive aminosyren til kollagen; Hydroxyproline spiller en viktig rolle i strukturen og vedlikeholdet av beinmasse og omkringliggende vev. Kollagens høye innhold av aminosyrer støtter også dette, pluss vevsreparasjon og utvinning.

En studie ved Penn State University fant at idrettsutøvere som led av treningsrelaterte leddsmerter opplevde betydelige forbedringer etter 6 måneders bruk av hydrolysert kollagen.Kollagen jevner ut huden, gir fyldigere hår og styrker neglene ...
Brukere merker ofte en forbedring i hudens mykhet, fuktighet, hudfarge, utseende, samt forbedring i hårvekst og kvaliteten på håret og neglene.Kollagen forbedrer søvnen og øker den daglige energien ...
I motsetning til andre proteiner gir kollagen type 1 tilsynelatende motstridende fordeler ved å både øke energinivået på dagen og samtidig bidra til å forbedre søvnen. Hvordan kan det være slik? Bedre søvn: Kollagens vanligste aminosyre, glycin, er klinisk bevist å forbedre søvnen når den blir tatt ved sengetid. 


Brukere snakker ofte om dypere søvn og at de våkner friskere. Energi: Når den tas på dagtid, behandler leveren peptidene som komplekse karbohydrater. 


Dette kan bidra til å stabilisere blodsukkeret og forhindre utmattethet forbundet med svingninger i blodsukkeret.Hvordan enkel legge til kollagen i din daglige rutine:


1.    Finn en oppskrift du liker!

Hvis du kan finne en velsmakende oppskrift som inkluderer kollagentilskudd, er det enklere å innta tilskuddet og skape en god vane. Kollagenpulver kan enkelt blandes i all type drikke eller røres inn i yoghurt og smoothies. Finn en god oppskrift og gjør det til en vane.2.    Finn ditt perfekte produkt

Å bruke et kollagenprodukt som passer din livsstil og smakspreferanse, sikrer at det blir lettere med å få et jevnt inntak. Det er lurt å bruke litt tid på å finne det produktet som er best for deg.


3.    Legg det inn i din daglige rutine


Ved å inkludere det i rutinene dine, sørger du for at du får tilført tilstrekkelig mengde til å nyte helsemessige fordeler. 
-    Hvor ofte og hvor mye: gode helseeffekter blir observert ved daglig inntak av 5-10 gr. kollagen, derfor anbefaler vi å inkludere tilskuddet på en daglig basis.

-    Når er det beste tidspunktet å konsumere kollagen: kollagenpeptider er rent protein og kan konsumeres når som helst på dagen.

-    Når du skal starte: Kollagen er en forebyggende ernæring som bør tas så tidlig som mulig for grupper som er mer utsatt for ledd- og benforhold, slik som aldrende forbrukere og idrettsutøvere. Kollagen er også en effektiv løsning for å forsinke aldringsprosessen i huden.


NB: kollagentilskudd er ikke ment for å diagnostisere, behandle, kurere eller forhindre sykdom.