Les mer

Drømmehøst

Behold energien fra sol, sommer og ferie ved å ta vare på deg selv på en god måte. Her viser vi deg hvordan du kan trene, spise, sove og styrke immunsystemet ditt for å få en sterk, frisk og energifylt høst – rett og slett en drømmehøst!


Få  mer  energi  i  høst

Kjenner du deg ofte trett? Du er ikke alene! Når mørket og hverdagen kommer krypende er det lett å miste energien vi har samlet i løpet av ferien. Ifølge lege og funksjonellmedisiner Pia Norup, som har spesialisert seg på å booste pasientenes energi, er det håp: ALLE kan øke energinivået sitt. Hemmeligheten er å aktivere mitokondriene.

”Jeg er så sliten”, er det første mange pasienter sier når de kommer til Pia Norups klinikk i Danmark. Mange har vært slitne i årevis – det vil Pia gjøre noe med.

– Med nye vaner kan alle bli mer opplagt og få mer energi, forutsatt at man ikke har en kronisk sykdom, mener Pia.

Derfor skal du først gå til legen og utelukke at trettheten skyldes sykdom, allergier, eksem, jern- eller vitaminmangel. Ved mangler må du først få kroppen i balanse ved hjelp av vitamin- og mineraltilskudd. 


Deretter er det på tide å bli en tretthetsdetektiv:

– Vær oppmerksom på hva som påvirker energien og humøret ditt for å finne ut hvilken form for slitenhet du opplever – og hva som forårsaker den. Er slitenheten mental, fysisk, emosjonell eller livsstilsrelatert, spør Pia.

Mangel på ork og energi kan ha tusen årsaker. Det kan skyldes en hektisk hverdag med jobb, familieliv og aktiviteter, men også sykdom, uro, utbrenthet eller nedsatt immunforsvar. Mental tretthet kan skyldes at du går gjennom en krise, er stresset eller utmattet. Ved fysisk tretthet er du muskelsvak og orker ikke å trene eller gå turer, du blir fort andpusten og trenger lang restitusjon. Har du gjennomgått et traume, en krise, separasjon eller sorg, kan du lide av emosjonell tretthet. Mange som rammes av hjernesykdom eller post-covid-19 opplever også hjernetretthet.

– Som en konsekvens av den underliggende slitenheten utvikles det også ofte livsstilsrelatert tretthet fordi du ikke orker å opprettholde gode rutiner for kosthold, mosjon og trening. Du mangler energi og motivasjon, og velger kortsiktige løsninger, som å hoppe over trening og spise søtsaker selv om du vet at det er feil avgjørelse. Vanene dine blir en ond sirkel du ikke orker å bryte, forklarer Pia.


Den gode nyheten er at du, uansett type tretthet, kan bli bedre hvis du blir bestevenn med mitokondriene, som finnes i cellene dine. Mitokondriene fungerer som cellenes energikraftverk og omdanner mat til energi for at vi skal kunne bevege oss og tenke. Friske mitokondrier kobler seg sammen til større og mer effektive energifabrikker, mens de som ikke får tilstrekkelig med næring og bevegelse, deler seg i færre, svakere.

– Når mitokondriene ikke fungerer, oppstår det mange ulike symptomer som hovedsakelig påvirker vev og organer som trenger mye energi, som lever, muskler og hjerne. Unngå derfor fysisk inaktivitet, for mye tilsatt sukker samt store mengder kaffe og alkohol. Dette stresser kroppen generelt og påvirker mitokondriene negativt, er rådet fra Pia.

Antallet mitokondrier øker når kroppen trenger energi, for eksempel ved fysisk trening, men avtar når du er inaktiv eller blir eldre. Med riktig inntak av vitaminer, mineraler og enzymer skaper du de beste forutsetningene for at mitokondriene dine fungerer, og med god søvn og mye trening kan du holde mitokondriene i tipp-topp form!


Søvn – tilfører mitokondriene energi

Det er neppe noen nyhet at god søvn er en grunnpilar for å ha nok energi. Søvn gir både fysisk og psykisk restitusjon, så prioriter en god døgnrytme. Kroppen din trenger 7–8 timer med god søvn, helst i et mørkt, svalt rom.

– Du må sove nok til at mitokondriene rekker å regenerere, blant annet ved å kvitte seg med avfallsprodukter og danne nye, friske mitokondrier,
sier Pia. Oppsøk hjelp hvis du lider av søvnapné. Husk at du også trenger regelmessig restitusjon. Pias beste tips for å oppnå et jevnt energinivå gjennom dagen er å ha variasjon mellom aktivitet og hvile.


Trening – en genial motgift mot tretthet

Trening er den beste måten å forbedre mitokondrienes funksjon. Når du bruker energi på å bevege deg, stimulerer du nemlig mekanismene som gir deg mer energi.

– Hvis du trener om morgenen, får du energi til resten av dagen.
Lag et morgenritual med en spasertur, dagslys og en næringsrik frokost. Sørg deretter for å bevege deg hver time hvis du har en stillesittende jobb. Og gå en tur også i lunsjen eller etter jobben.

Det er et økende samfunnsproblem at vi spiser feil og beveger oss for lite. Som grunnregel anbefaler jeg 30–60 minutter aktivitet hver dag. I tillegg kommer trening med høyere intensitet.

– Gå og sykle mer, tren utholdenhet tre ganger i uken, gjør styrketrening og yoga. Du kan også vekke mito-kondriene med skikkelig kulde, som vinterbad, sier Pia.


Kosthold – ditt viktigste energiverktøy

Maten er et av dine viktigste verktøy for å booste energinivået. Mitokondriene er nemlig svært følsomme for mangler. Hvor mye vitaminer, mineraler og sunne fettstoffer du får i deg, er avgjørende for energinivået. Et tips er å starte dagen med en sunn proteinkilde, for eksempel egg i en eller annen variant, og grønnsaker. Hvorfor ikke starte dagen med en grønn smoothie?

– Skandinaver spiser generelt mye karbohydrater, sukker og usunt fett. For å få fart på mitokondriene skal du unngå prosessert hurtigmat og erstatte karbohydrater fra melk, pasta, potet, hvitt brød og ris med fiberrike grønnsaker, omega-3-rik villlaks, olivenolje, nøtter, mandler og frø. Spis mer fisk, fugl, grønt og umettet fett, frø, nøtter og sunne oljer, men mindre alkohol og kaffe, er Pias råd.

Å spise regelmessig er riktig og viktig – det samme er det å ikke spise så ofte. Periodisk faste mener Pia er en god måte å booste mitokondrienes funksjon på. La mage og tarm hvile fra mat i minst 12 timer hvert døgn, og to dager i uken opptil 18 timer. Da er det tilstrekkelig med to store måltider, mener Pia.

– Det skjer mange gode ting i kroppen når du lar mage- og tarmsystemet hvile.

Behold energien fra sol, sommer og ferie ved å ta vare på deg selv på en god måte. På de neste sidene viser vi deg hvordan du kan trene, spise, sove og styrke immunsystemet ditt for å få en sterk, frisk og energifylt høst – rett og slett en drømmehøst!