Vitaminguide

Vitaminguide

Les om ulike vitaminer

Les mer

Vitaminer er livsnødvendige stoffer som er nødvendig for at alle funksjoner i kroppen skal fungere som de skal. Har du oversikt over hvilke vitaminer som gjør hva og hvordan du får dem i deg?


A-vitamin

A-vitamin er det vitaminet som forskerne først oppdaget. Det er et fettløselig vitamin, noe som innebærer at næringsstoffet lagres i celler og organer i stedet for at det utsondres fra kroppen. A-vitamin er først og fremst kjent for å bidra til å opprettholde normale slimhinner, normal hud, synsevne og immunforsvar.


B-vitamin

B-vitamin finnes i nesten alt vi spiser i en eller annen form. Opprinnelig trodde forskerne at B-vitamin kun var ett stoff, men senere har det vist seg å være åtte forskjellige vannløselige vitaminer. Veganere og personer som spiser mindre mengder av animalsk produkter bør ta tilskudd av B12. Øvrige B-vitaminer finnes i erter, bønner og kornprodukter, så vel som i fisk og kjøtt.

Her finner du B-vitamin >


C-vitamin

C-vitamin – vårt kanskje mest kjente vitamin – finnes først og fremst i grønnsaker, frukt og bær. Eksempler på ekstra C-vitaminrike matvarer er blant annet nyper, paprika og sitrusfrukter. C-vitamin er vannløselig og kan ikke lagres i kroppen over lengre tid. Derfor trenger vi kontinuerlig å fylle på med C-vitamin gjennom det vi spiser. C-vitamin bidrar til immunsystemets normale funksjon. 

Her finner du C-vitamin >


D-vitamin

D-vitamin kalles for solskinnsvitamin og produseres i kroppen når huden utsettes for sollys. Om høsten og vinteren, når mange oppholder seg mye inne, er det spesielt viktig å få i seg D-vitamin via kosten. Gode kilder er egg, fisk, kjøtt og visse meieriprodukter, men noen ganger er det behov for ekstra tilskudd. D-vitamin bidrar til et normalt opptak av kalsium og fosfor, samt til immunsystemets normale funksjon. D-vitamin bidrar også til å opprettholde normal benbygning og friske tenner. 

Her finner du D-vitamin >


E-vitamin

E-vitamin fungerer som et antioksidant, og bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitaminet finnes blant annet i frø, vegetabilske oljer, grønne bladplanter og avokado. Det finnes åtte forskjellige typer av E-vitamin. I kroppen kan vi lagre cirka 1g E-vitamin, og dette spres ut i leveren, musklene, hjertet og binyrene.

Her finner du  E-vitamin >


K-vitamin

K-vitamin er et fellesnavn for to naturlig forekommende fettløselige vitaminer, vitamin K1 og vitamin K2. Kål, grønne bladgrønnsaker og noen oljer er eksempler på svært gode kilder til vitamin K1. Kjøtt, lever, eggeplomme og meieriprodukter inneholder høyere nivåer av vitamin K2. K-vitamin er nødvendig for blodets koagulering, og bidrar til å opprettholder en normal benbygning.