Berit Nordstrand

Berit Nordstrand

Vi tar pulsen på … Berit Nordstrand, overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim, seksbarnsmor, suksessforfatter og blogger er nå aktuell med boka ”12 uker til et friskere liv og en smalere midje”

Les mer


Når startet engasjementet ditt for helse og velvære

– Engasjementet for en sunn livsstil kom da min eldste sønn Petter ble født. Han ble rammet av en kronisk virusinfeksjon, led av konstant feber, diaré og epilepsianfall. Legene ga oss ikke noe håp om at han skulle bli bra. Men alt endret seg da min farfars søster snakket om viktigheten av gode råvarer for helsen vår. Jeg søkte etter forskning om mat som styrker immunforsvaret, og jeg begynte å lage næringsrik mat med mye grønnsaker. Takket være dette ble Petter frisk – og hos meg ga det en sterk vilje til å spre denne kunnskapen.Hvordan kan man forandre livsstilen?

– Min metode baserer seg på å ta små skritt mot et bedre liv på bare 12 uker. Dette er ingen diett, men er basert på medisinsks forskning. Jeg fokuserer på hvilke råvarer du kan velge for at kroppen får de beste forutsetningene for å fungere godt. Fettforbrenningen vil øke, midjemålet reduseres og du kommer til å føle deg både gladere og sterkere.


Berit omstartspakke.


Spiser dere ingenting som er usunt?

– Jo, i min metode har vi en ”skrotmatdag” som vi kaller det. Da kan vi spise usunn mat, som frossenpizza, godteri, boller og kaker. Barna mine velger imidlertid heller å spise grønnsaker med dipp enn chips med dipp.


Er trening viktig for deg?

– Ja, jeg trener, men bare korte økter. Jeg trener styrke med strikk, som jeg kan ta med meg overalt. Øvelsene gjør jeg i 15 minutter tre ganger i uka. For å trene kondisjon løper jeg oppover bakke i ett minutt, går ned, og repeterer fire ganger, to-tre ganger i uka. Det er alt som trengs for å få god kondisjon og det har større effekt enn en time med jogging.


Du har heltidsjobb og seks barn – hvordan får du tiden til å strekke til?

– Det handler ikke om å ha tid, men om å se mulighetene i hverdagen og gjøre flere ting på én gang. Jeg kan se barne-tv med barna samtidig som jeg trener med strikk. Vi kan også gjøre det som en lek. Da sitter datteren min på ryggen min mens jeg trener. Og i reklamepausen på tv kan jeg slenge sammen en brøddeig.


Hvor viktig er hvile for deg?

– Hvile handler om det mentale og hvordan du har det. Kroppen hviler ikke hvis ikke også hodet hviler. Tankens kraft forsterker effekten av maten og maten forsterker effekten av tankens kraft. Du kan ha verdens fineste hus, friske barn og en godt betalt jobb, men likevel ikke være lykkelig. Studier viser at det henger sammen med feil mat og feil livsstil.


Hva er livskvalitet for deg?

– At du er frisk og har en mental innstilling som gjør at du kan skrive ditt eget livseventyr. Men uten god helse går det ikke.


Berits beste helsetips!

Fokuser på det mentale!


Det mentale påvirker både mat og mosjon. 90 prosent av ditt velbefinnende henger sammen med maten, og bare 10 prosent påvirkes av trening. Mange gjør feil og starter med treningen, men hvis ikke kroppen fungerer godt på innsiden, vil ikke treningen gi resultat.


"Med noen minutters trening i uka har jeg samme kondisjon som mange 20-årige jenter, og jeg er 48 år.”