Vektreduksjon

Vektreduksjon

Noen ganger ønsker du at det skal gå kjapt. Kanskje strammer brudekjolen fortsatt litt, eller du plutselig har innsett at badesesongen snart er her?

Les mer

Den klassiske oppskriften for å gå raskt ned i vekt, kan vi når vi er kommet til dette punktet: spis mindre kalorier enn hva du forbruker. Tren, og du forbrenner flere. Vanskeligere enn det er det ikke.


Næringsinntak og færre kalorier

Det som derimot kan være vanskelig, er å spise mindre – og samtidig få i seg tilstrekkelig med næring. Å fjerne en stor del av kaloriinntaket sitt, og samtidig være sikker på at man bevarer næringsopptaket sitt, kan være en vanskelig balansegang.


Erica Palmcrantz Aziz er en kjent ekspert på raw food i Sverige, og hun har utgitt flere oppskriftsbøker. Boken hennes, ”Kickstart med superfoods” (Masolit Förlag, 2015), presenterer et program som kan gi deg en rask vektreduksjon, uten å fire på at maten skal være like bra som når hun lager raw food. I de fleste gå-raskt-ned-i-vekt-metodene, savnes en overordnet tanke omkring næring, mener hun.

– Fokuset er på antall kalorier, og overhodet ikke på næring. Hvorfor ikke benytte seg av naturens eget superfoods? spør Erica seg i innledningen på boken sin.


Kickstarte på riktig måte

Hennes metode bygger på en raw food-lavkaloridiett, der grønnsaker danner basis, og forskjellig type superfoods fungerer som topping. Dette kan være alt fra frø og urter til malte bær og alger. Hvis man under kickstartperioden lærer seg å bruke denne type næringsmidler, lover det godt for å holde vekten framover også. Som mange har erfart, kan en rask vektnedgang ofte føre til en like rask, og ofte enda større vektoppgang. Erica legger vekt på å beholde de gode vanene også i hverdagen som følger:

– Det føles som om vi lukker øynene for et voksende problem, og at vi glemmer at det er hvordan vi lever i hverdagen som gir konsekvenser for kroppen, og at kiloene som har vært der i flere år ikke bare forsvinner over natten.


Livsstilforandring

Vi pleier å si at 21 dager gjerne er den tiden det tar for kroppen å venne seg til en ny vane. Hvis du i ikke gir livsstilforandringen i det minste så lang tid, kan du spørre deg om det er noen vits i å begynne i det hele tatt. Like fullt er en kickstart ekstra bra, mener Erica, ettersom det siden vil bli enklere å falle inn i den livsstilen du ønsker. Når du har opplevd den lette og glade følelsen som kickstarten gir, vil det bli lettere å finne tilbake til den senere. Kroppen kommer til å ønske seg renere og bedre mat, helt av seg selv, sier Erica.