Ashwagandha er kjent fra ayurvedisk medisin

Motvirk stress med Ashwagandha

Ashwagandha er en av de viktigste urtene i ayurvedisk medisin hvor den har vært brukt i mer enn 4000 år.

Les mer

Ashwagandha - Hva er det? - Prinsen av Ayurveda 


Ashwagandha er en av de viktigste urtene i ayurvedisk medisin, hvor den har vært brukt i mer enn 4000 år. Tradisjonelt har det blitt brukt for å øke kroppens utholdenhet, motstand og styrke.

Ashwagandha kalles "Ayurvedaprinsen" - og fungerer som en "Rasayan" som betyr at den generelt er styrkende, balanserende og foryngende. I dag vet vi at det er fordi Ashwagandha har en spesifikk effekt på stresshormonet kortisol.


Et annerledes adaptogen


Ashwagandha er et adaptogen akkurat som for eksempel rosenrot eller ginseng – men det skiller seg markant fra andre adaptogener ved at det ikke aktiverer eller stimulerer spesifikke funksjoner eller organer. Ashwagandha jobber i stedet skånsomt og langsiktig med kroppens stresssystem, den såkalte HPA-aksen.


Vokser raskt


Inntil for rundt 10 år siden var Ashwagandha ukjent utenfor India, men i 2012 vant et spesifikt ekstrakt av Ashwagandha prisen som årets mest interessante produkt i USA og suksessen var et faktum. I dag er Ashwagandha en av de raskest voksende medisinske urtene i USA og finnes i mer enn 600 forskjellige produkter innen segmenter som stresskontroll, energigivende, muskelbygging og lyststimulering.


Stress – fellesnevneren


Det kan oppfattes at Ashwagandha «hjelper mot alt» – dette er ikke tilfelle. Alle de ovennevnte produktområdene har det til felles at de er forårsaket av eller forverret av stress. Det Ashwagandha gjør er å øke kroppens motstand mot stress ved å opprettholde normal funksjon i kroppens stresssystem (HPA-aksen). Resultatet er en normalisering av stresshormonet kortisol, som lar kroppen restituere og hvile.


Hjelper der det trengs


I Ayurveda går Ashwagandha inn under begrepet "den intelligente urten", dette fordi Ashwagandha hjelper der det trengs mest. Dette gjør at effekten merkes mest der stresset har rammet hardest. Sover du dårlig er det i hovedsak søvnen som blir bedre, er du trøtt og lett irritert på grunn av stress, så er det der du får hjelp. Noen ganger høres det for godt ut til å være sant – men ettersom interessen for Ashwagandha har økt utenfor India, har antallet studier økt betydelig. Studier viser at Ashwagandha øker motstanden mot stress, som igjen bidrar til:


  • Roligere
  • Bedre søvn
  • Følelsesmessig balanse
  • Seksuell lyst og funksjon
  • Restitusjon og utholdenhet
  • Økt muskelmasse
  • Fokus og minne

Slik doserer du Ashwagandha:


Enten velger du et økologisk pulver av høy kvalitet av ren ashwagandha-rot og tar 6 gram per dag – gjerne fordelt på to ganger.
Eller en enklere måte: ta KSM66! Det er et økologisk fullspektret ekstrakt av Ashwagandha og da er dosen 2x300 mg. Fullspekter betyr at både de fettløselige og vannløselige virkestoffene er inkludert – ekstraktet er med andre ord identisk med roten, men 10 ganger sterkere.

"Ashwagandha er en av de beste medisinplantene på jorden", Chris Kilham - The Medicine Hunter


Chris Kilham, bedre kjent som "The Medicine Hunter" er en av de største helseprofilene i USA. En mann som i 30 år har reist rundt i verden, bodd sammen med mennesker som lever i ett med naturen og forsket på medisinplanter fra hele verden. – Ashwagandha er utvilsomt en av de viktigste plantene jeg har vært borti. I ayurvedisk medisin har det blitt brukt i årtusener som et "livsforlenger, foryngende og afrodisiakum". Noe vi kunne smilt av, hvis ikke forskning de siste årene hadde vist at urten faktisk har disse egenskapene. Forklaringen er et komplekst innhold av withanolider (plantesteroler). Stoffer som har vist seg å regulere stress-systemet vårt og derved gjenopprette styrke og ro.