11 nye helsebringende rutiner for høsten

11 nye helsebringende rutiner for høsten

Ny sesong, nye vaner! La deg bli inspirert av 11 helsebringende rutiner som kan gi deg en bedre helse gjennom høsten (og hele livet).

Les mer

1. Mange i Norden lider av D-vitaminmangel. Det er derfor smart å fange så mye sollys som mulig før vinteren kommer, og UV-strålingen blir for lav til å kunne gi oss den daglige dosen D-vitamin som vi trenger. 
Ha for vane å brette opp armene, og ta en rusletur ute i lunsjen, så får du både sunn mosjon og påfyll av solskinnsvitaminet. Når høsten og vinteren kommer, trenger vi i større grad å sørge for og få i oss D-vitamin i maten. Kosttilskudd med D-vitamin er et godt supplement gjennom årets mørkere måneder.*


2. Ennå er huden sommerbrun og fin, men skjult under en flott solbrun flate ligger ofte en usynlig uttørket og solskadet hud som trenger gjenoppbyggende pleie for å holde seg vakker gjennom sesongskiftet.
– Har du ikke tatt vare på huden din i løpet av året, kommer det til å vise seg raskere når huden utsettes for nye, ytre påkjenninger, sier Emma Bergqvist, hudterapeut og produktekspert i Weleda.
– Det gjelder å begynne med riktig hudpleie i tide, gjerne allerede på høsten. Da gir du huden en sjanse til å bygge opp en sterk beskyttelse, slik at den er bedre forberedt for kulden som kommer. Tøm baderomskapet for gamle bortglemte kremkrukker, og fyll opp med naturlige produkter tilpasset sesongen.


3. Bytt til naturlig hårpleie i høst – for deg selv og for miljøet. De tradisjonelle hårproduktene i skjønnhetsindustrien etterlater spor av mineraloljer og silikoner som naturen har problemer med å bryte ned.
– Jeg opplever dessuten at hår som vaskes med naturlig sjampo og balsam blir mer følsomt og krever mindre styling. Ofte ser jeg kunder som har fått tørt og livløst hår på grunn av syntetiske produkter, sier Caroline Flinkenberg, frisør hos salongen Ecohair i Stockholm.
Enkelte kan ha behov for en renselsesperiode for at håret skal tilpasse seg til de nye produktene, men det er individuelt, mener Caroline:
– For mange føles det umiddelbart godt å slippe kjemikalier og oljer som ofte tynger ned håret, men iblant kan det ta opp til et par måneder å få den etterlengtede effekten.


4. I en ny amerikansk studie publisert i JAMA Internal Medicin der spisevanene til over 130 000 personer er analysert, kunne forskerne konstatere at de som hadde basert proteininntaket sitt på vegetabilske matvarer levde noe lengre enn de som i all hovedsak spiste animalske proteiner. Så hvorfor ikke bytte ut skinkesmørbrødet med en fruktsmoothie boostet med erte- og hampprotein? Bland et par spiseskjeer vegetabilsk proteinpulver med for eksempel eple, avokado, mango og en neve bladspinat. Metter fram til lunsj!
Andre gode vegetabilske proteinkilder er belgvekster, slik som bønner, erter og linser, samt quinoa, nøtter, tofu, hampefrø og chiafrø.5. Neida, dette er ikke et nytt verktøy for å fange Pokémons, men kanskje en ny måte som kan hjelpe med å få i deg de 2-3 anbefalte porsjonene fisk du bør spise i uken? Poke bowls er en populær fiskerett fra Hawaii som kan ligne på sushi servert i en skål. Poke betyr omtrent «å skjære noe i biter» på hawaiisk, og tilberedes tradisjonelt med rå tunfisk skåret i små terninger krydret med soyasaus og sesamolje, hvilende på en seng av varm ris og sjøgressalat. Det finnes likevel ingen «rett» måte å lage en poke bowl på, siden fisk og tilbehør kan varieres etter smak. Velg gjerne fersk laks, som er en god kilde til omega-3. Spiser du sjelden fisk, kan du kompletter med omega-3-tilskudd.* Daglig inntak av omega-3 fettsyrer (EPA og DHA) bidrar til et sunt hjerte.**


6. Å ha en god balanse av tarmbakterier er avgjørende for helsen vår, siden 80 % av immunsystemet sitter i magen. Tarmbakteriene er viktige for magens funksjoner. For å holde dem glade trenger du fiber.
– Du trenger ikke stirre deg blind på reklame for fullkornsprodukter, men heller øke inntaket av myk, vannløselig fiber fra frukt og grønt, sier ernæringsfysiolog David Jonsson, aktuell med boken Magesmart (på svensk: Magsmart, Fitnessförlaget).
– Disse fungerer som mat for tarmbakteriene våre, og er dermed gode for helsen av mange grunner. Prøv alltid å ha noe skikkelig fiberrikt i hvert måltid, og spis gjerne også syrlige matvarer en gang om dagen, sier han.
Surkål, kimchi, yoghurt og kefir er eksempler på syrlig mat som er rike på melkesyrebakterier. Melkesyrebakterier kan også kjøpes som kosttilskudd.*


7. Av alle kostholdsråd er kanskje viktigheten av å spise variert, samt å øke inntaket av frukt og grønt, det de fleste enes om.
– Et variert kosthold er viktig, ettersom man får i seg et bredt spekter av antioksidanter i passe doser. Sammen med kroppens egne antioksidanter inngår antioksidantene fra kosten i et bredt forsvarsnettverk hvor de trekker veksler på hverandre for å bekjempe de skadelige effektene fra frie radikaler, forklarer Susanne Rautiainen Lagerström, ernæringsfysiolog og doktor i medisinsk vitenskap. En enkel måte å sørge for variasjon på, er å få som vane å kjøpe en ny type frukt eller grønnsak hver gang du handler. Har du problemer med å få til et velbalansert kosthold, kan du komplettere med en multivitamintablett, som inneholder et bredt spekter av vitaminer og mineraler som samhandler med hverandre.*


8. Fråts i smoothies, helsetonics, detox-vann og helseshots, med superstjerner som gurkemeie, ingefær og chaga. Finn din favoritt, og få som rutine å drikke en velgjørende drikk om dagen.
– Det er enkelt, godt og gir maksimal effekt, og det tar ikke mer tid enn å pusse tennene. Tilfør en helsedrikk om dagen, og opplev forskjellen. Bare kast deg ut i det. Sett blenderen som en fyrlykt på kjøkkenet og drikk store svelger av livet, sier Anna Ottosson, forfatteren av boken Helsedrikker (på svensk: Hälsedrycker, Bonnier Forlag).
Når kulden kommer kan du prøve å skifte ut caffe latten med en varmende buljong, krydret med superfoods som støtter immunforsvaret ditt.


9. At sex er bra for helsen og velbehaget har lenge vært en kjent sak, men i følge en undersøkelse fra RFSU opplever så mange som 53 % av alle menn og 70 % av alle kvinner problemer med lysten. De mest vanlige grunnene til redusert lyst er (i fallende rekkefølge): trøtthet, stress, mangel på egentid, relasjonsproblemer samt fysiske årsaker, som potensproblemer eller tørre slimhinner.
I følge undersøkningen gjør imidlertid over halvparten av de spurte ikke noe med sin manglende sexlyst. Ikke vær en av dem! Prøv ut noe nytt – samtaler, sexleketøy eller lystøkende kosttilskudd. Visste du at safrankrokus bidrar til normal kjønnsdrift og ereksjon for menn? Vitamin B2 og biotin bidrar til å opprettholde normale slimhinner10. Vi hører ekko av alarmrapportene; stillesitting dreper. Hvis du har en statisk kontorjobb vinner du mye på å planlegge regelmessige benstrekk i løpet av dagen. Sett en alarm på mobilen som daglig vil minne deg på å forhøye skrivebordet ditt til ståhøyde eller til å bytte posisjon. Bestem deg for å ta alle telefonsamtaler stående. Gå en ekstra runde rundt kontoret når du henter kaffe. Kanskje 5 minutters skrivebordsyoga på formiddagen? 20 knebøy hver gang du går på toaletter eller en 15 minutters gåtur i lunsjen? Finn de aktive avbrekkene som passer deg best!

11. Fysisk aktivitet er avgjørende for en bedre helse, men det passer ikke alle å løpe en time hver dag. I følge Susanne Gustafsson, klinisk ernæringsfysiolog og treningsekspert, er det viktig at treningen skjer i passende doser.
– Det handler om å finne en balanse der fysisk aktivitet blir en vane. Du pusser tennene hver dag til tross for at du ikke elsker det, men du føler deg ren og frisk etterpå. La det bli slik med trening også, sier Susanne Gustafsson.
Folkehelsemyndighetene anbefaler voksne 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. Dette omfatter for eksempel både friluftsliv, mosjon/fysisk trening, hagearbeid eller aktiv transport til og fra arbeidet.Tenk etter, og skriv ned enkle forandringer i hverdagen der du kan utvide ditt bevegelsesskjema – og bestem deg for en passende forandring, verken mer eller mindre, sier Susanne.

Tips for en mer aktiv hverdag

Reduser den stillesittende tiden – stå og jobb deler av dagen eller ta mikropauser til utvalgte tider i løpet av dagen.

Ta en 10-15 minutters gåtur i hver lunsjpause – alene eller med en kollega.

Våg å velge bort heisen!

Stå når du reiser kollektivt.

Parker bilen langt fra målet ditt, og/eller gå av en bussholdeplass tidligere.

Har du et møte som ikke krever skriving i noen form, be om et gåtur-møte!
Tips for trening som blir av

1. Skriv inn i kalenderen, lag en påminnelse eller tren med en venn. Da er det større sjanse for at du kommer i mål med treningen din.

2. Lag et individuelt utformet treningsprogram ved hjelp av en personlig trener (PT).

3. Start med en aktivitet du synes er morsom. Glede er den beste motivatoren! Bli for eksempelvis med i en løpegruppe, start med ridning eller gå på et dansekurs.