Avslapning, rekreasjon og mindfulness er noen av grunnene til hvorfor mange liker å pusle med håndarbeid, som å fargelegge tegninger i en malerbok. Men hva er det som gjør håndarbeidene meditative?
Kerstin Jeding, psykolog ved Stressmottagningen i Solna utenfor Stockholm, mener at det å gjøre noe som det ikke stilles noe krav til, i et rolig tempo, kan oppleves som meditativt. Oppmerksomheten vår trekkes til, eller holder oss, i øyeblikket, og for en stund forsvinner omverdenen.
– De fleste av oss opplever nuet som mer håndterbart enn en kanskje slitsom fortid eller en framtid med mange krav, og som tankene gjerne trekkes mot, forklarer hun.
Fargeleggingsbøker for voksne er trendy håndarbeid
At voksne fargelegger malerbøker på fritiden er et fenomen som stadig brer om seg. Bøkenes mønster minner ofte om mandala, et mønster med mange sirkler og former som lenge har blitt benyttet i sammenheng med meditasjon av hinduistiske og buddhistiske munker. Til forskjell fra mandala har fargeleggingsbøkene ofte flere forskjellige motiver. Det kan være alt fra mange vakre mønstre til fugler, blomster og natur.
Mangelen på krav kan være én årsak til hvorfor fargeleggingsbøker har blitt så populære blant voksne. Kerstin Jeding mener at det allerede opptegnede mønsteret i bøkene er med og bidrar til at presset rundt fargeleggingen blir mindre.
– Fargeleggingsbøker kan være tiltalende siden mange av oss forbinder dem med barndommens kravløse tegnestunder. Hadde dette vært lerret oppspent i rammer, med tanke på at de skulle henge på veggen, hadde kravene vært helt annerledes, mener hun.
Å hvile hjernen mens hendene jobber
I løpet av de siste 2,5 årene har Vintagefabriken.se arrangert forskjellige håndverkskurs. Helst siden starten har de lykkes med å fylle alle de 12 kursplassene.
På kursene får forskjellige talentfulle personer som ofte driver håndarbeid innenfor en spesiell nisje komme og lært bort kunnskapene sine til andre. Det kan for eksempel være i origami eller kransebinding.
– Vi tror at stadig flere søker mot håndarbeid siden smarttelefoner og datamaskiner stjeler mer og mer tid fra oss i hverdagen. Da kan det være deilig å få hvile hjernen litt, og arbeide praktisk med hendene. Den stressede tilværelsen vår kan også være en medvirkende årsak til at man har behov for å gi seg selv tid til å koble av ved å gjøre noe praktisk. Resultatet er ikke nødvendigvis belønningen. Tiden man har gitt, og stunden man har fått oppleve, er viktigere, forklarer Linda Hansson på Vintagefabriken.
Kravløse sysler
Det er ikke bare forskjellig type håndarbeid som kan ha en beroligende effekt. Å løpe eller gå tur kan også være til hjelp. Det viktige er at du ikke har noen krav til det du gjør. Og akkurat denne kravløsheten kan være forskjellig, avhengig av hvem det er som gjør hva. Noen har kanskje høye krav til seg selv til å strikke pent, da er det bedre å finne en annen hobby som føles kravløs, eller man kan forøke å slippe opp på kravene.
Fargeleggingstips!
- Sats på fargeblyanter av god kvalitet. Du skal ikke behøve å trykke hardt mot papiret, det skal være enkelt å fargelegge. Jo flere nyanser, jo morsommere.
- Det er best med vanlige fargeblyanter med stift, som en vanlig blyant, men med farge. Da er det lett å fylle ut feltene uten at det blir skjøter, og du kan jobbe med nyanser som går inn i hverandre.
- Unngå akvarell som lett flyter ut eller pastell- og vokskritt som smitter. Tusj kan fungere hvis papiret er litt tykkere.
Felleskap!
Fargelegg sammen med barnet ditt, en venn eller partneren din.
Visste du at du kan fargelegge i app?
Color Therapy – Stress Relieving Coloring Books for Adult
Colorfy – coloring Books for Adults
Recolor – Coloring Book For Adults
Andre aktiviteter som kan hjelpe deg å koble av:
1. Trene – fokuser på anstrengelsene dine her og nå, og ikke på resultatet
2. Gå tur – fokuser på naturen eller de vakre bygningene du passerer
3. Les en bok – lev deg inn i bokens karakter, tillat deg selv å flykte inn i fantasiens verden
4. Gjør rent – med litt musikk kan noen oppleve rengjøring som beroligende
5. Løs kryssord eller sudoku