Hormoner og humørsvingninger

En menstruasjonsyklus har flere ulike faser og her kan du lese mer om hvordan de ulike fasene påvirker deg og humøret ditt.

Les mer

Slik påvirker hormonene humøret ditt

Sliten, trøtt og sulten hele tiden? Eller energisk, sterk og lett irritert? Alt kan kobles til hormonnivåene i kroppen. Og de svinger! En menstruasjonsyklus har flere ulike faser og her kan du lese mer om hvordan de ulike fasene påvirker deg og humøret ditt. Slik kan du lettere forstå dine humørsvingninger.


DAG 1-7: MENSFASEN

Den månedlige menssyklusen styres av hormoner og varer i 21–35 dager. Syklusen begynner på menstruasjonens første dag. I mensfasen er det vanlig med smerter i nedre del av magen. Det forårsakes av at livmoren trekker seg sammen for å støte ut slimhinnene som dannes for å kunne ta imot et befruktet egg. Smertene kan lindres med hvile og varmepute på magen.


DAG 7-14: FOLLIKULÆRFASEN

Fasen fra mens til siste eggløsning. I løpet av denne perioden har vi mest østrogen – og mest energi. Det er også i denne perioden at kroppen responderer best på trening. Du har til og med økt muskelstyrke!


DAG 14: EGGLØSNINGSFASEN

Etter ca. 2 uker løsner det modne egget (eller eggene) i eggstokken og vandrer ned i egglederen, der det kan bli befruktet. I denne fasen kan du oppleve smerter i rygg og mage, eggehviteaktig utflod, humørsvingninger, økt sexlyst, ømme bryster, oppblåst mage og endret kroppstemperatur.


DAG 15-28: LUTEALFASEN

Fasen etter eggløsning domineres av hormonet progesteron, som bidrar til at slimhinnene i livmoren vokser fram mot neste menstruasjon. De høye nivåene av progesteron trigger en prosess som frigjør fett fra fettcellene, og gir kvinner høyere fettforbrenning.


DAG 21-28: PMS-FASEN

Ukene og dagene før mensen kan du oppleve følelsesmessige og fysiske forandringer ekstra sterkt, det kalles premenstruelt syndrom (PMS). Du kan føle deg oppblåst, svimmel og trøtt, og brystene dine blir ømme. Det er heller ikke uvanlig å føle seg trist, irritert, urolig, trøtt, søtsugen og ekstra følsom. PMS kan lindres med trening, yoga og avslapning.

SKRIV HORMONDAGBOK!

Noter hvordan du føler deg gjennom hormonsyklusen. Hvordan er humøret og sexlysten? Er du fysen på spesiell mat? Hvordan er det å trene? Er stressnivået og søvnen påvirket? Ved å notere lærer du å kjenne kroppen din, og du blir bedre på å håndtere menssyklusens hormonsvingninger.

Hos Life finner du et stort utvalg produkter som kan være til hjelp ved PMS, se utvalget her.


Life anbefaler: